Penzije u Austriji: Žene dobijaju 41 odsto nižu penziju mesečno

02.08.2022

Žene u Austriji dobijaju u proseku 1.239 evra mesečno, što je za oko 864 evra manje nego penzija muškaraca (2.103 evra) ili 41,1 odsto.

Pezije u Austriji(Equal-pension-day_Kathrin Gaal_ (c) PID_VOTAVA

 

Dan jedankih penzija (Equal Pension Day) pokazuje da se razlika u primanjima nastavlja i tokom penzionisanja, zbog čega su i dalje pre svega žene pogođene siromaštvom. Žene u Austriji dobijaju u proseku 1.239 evra mesečno, što je za oko 864 evra manje nego penzija muškaraca (2.103 evra) ili 41,1 odsto.

Vicegradonačelnica Beča i član gradskog veća za pitanja žena, Katrin Gaal, kaže: „Žene i dalje obavljaju najveći deo neplaćenih poslova. To se odražava u primanjima i kasnije kao posledica i na penziju. Siromaštvo u starosti pogađa i dalje pre svega žene“, kaže Gaal. Dan jednakih penzija je onaj dan u godini do kojeg su muškarci već dobili isplaćenu sumu koju će žene do kraja godine tek primiti. Za 2022. godinu u Austriji će Dan jednakih penzija biti 3. avgusta. To znači ukoliko se uporedi penzija muškaraca i žena, žene od tog dana u proseku ne dobijaju penziju do kraja godine.

U Beču je visina penzije kod žena viša od ostatka Austrije. Žene u Beču u proseku dobijaju za 30,8 odsto niže penzije nego muškarci.

Prosečna penzija Bečlijki iznosi 1.423 evra mesečno, dok muškarci dobijaju 2.055 evra, što je 632 evra više. U Beču će 9. septembra biti Dan jednakih penzija.

Razlozi za razliku u penzijama su između ostalog niža primanja žena, prekid zaposlenja, vreme porodiljskog odsustva, skraćeno radno vreme i nega članova porordice.

Tokom svog radnog veka žene u proseku zarađuju manje od muškaraca i uplaćuju manje doprinosa u penzioni fond.

Žene međutim, mnogo više rade kada su u pitanju neplaćeni poslovi, zbog čega najčešće rade skraćeno radno vreme.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava