Izraženi porast nezaposlenosti u Austriji

13.05.2014

Austrija je već dugi niz godina zemlja sa najnižom stopom nezaposlenosti u Evropskoj uniji. Međutim, najnoviji statistički podaci AMS-a pokazali su da je nivo nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu u Austriji porastao za 10,5 %. U Beču je nezaposlenost porasla za čak 17,7 %.

Među 28 članica Evropske unije, Austrija ostaje i dalje država sa najnižom stopom nezaposlenosti, iako najnovija statistika AMS-a pokazuje da je broj nezaposlenih lica porastao za 10.5 %, u Beču za čak 17,7%. Pored toga , i broj slobodnih radnih mesta smanjen je za 1,6 %. U statistici se takođe moglo videti da je broj nezaposlenih stranaca porastao za 22,7%, dok se kod Austrijanaca broj povećao za 9,5%.

Austrijski ministar socijalne politike, Rudolf Hundstorfer, povodom najnovijih statističkih podataka, izjavio je da je državna ekonomija trenutno previše slaba da bi se nezaposlenost značajnije smanjila, a da je pored toga, i potražnja na tržištu rada smanjena.

Prema rečima Rudija Kaskea, predsednika Bečke radničke komore, nezaposlenost je trenutno jedan od glavnih problema austrijskog društva. ‘’U Beču je svaka četvrta osoba makar jednom godišnje nezaposlena. Ovaj problem uglavnom pogađa visokoobrazovane, osobe sa zdravstvenim problemima i henkikepom, kao i starije od 40 godina.

Austrijski institut za ekonomska istraživanja (WIFO) prognozira da će do kraja godine još 18.000 lica ostati bez posla. U cilju poboljšanja novonastale upozoravajuće situacije, na inicijativu Bečke radničke komore, osnovan je Bečki forum za dijalog u kome će udruženo raditi AMS i Grad Beč.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava