Predavanje i diskusija u Beču: “Uloga Srba u razvoju evropske kulture”

26.09.2020

Predavanje “Uloga Srba u razvoju evropske kulture” prof. Dr Predraga Markovića je zamišljeno kao svojevrsna tribina u kojoj su učestvovali i austrijski političari srpskog porekla.

Istoričar prof. Dr Predrag Marković održao je u petak uveče 25. septembra 2020. godine u Beću predavanje pod nazivom “Uloga Srba u razvoju evropske kulture”. Ovo interesantno predavanje održalo se u novorenoviranim prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, a na inicijativu udruženja „Vilhelmina Mina Karadžić”.

Zbog nedavno uvedenih mera i ograničenog broja prisutnih na manifestacijama u Austriji, predavanje je održano uz odabrane zvanice. Pored ambasadora Republike Srbije u Austriji Nebojše Rodića, predavanju su prisustvovali Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, brigadir Duško Matić, vojni ataše BiX u Austriji, predstavnici različitih udruženja, srpskih intelektualaca, studenata i drugih.

Prisutne goste pozdravio je Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i domaćin manifestacije, a zatim je reč uzela Svetlana Matić, predsednica udruženja „Vilhelmina Mina Karadžić”.

Predavanje je zamišljeno i kao svojevrsna tribina jer su posle zanimljivog izlaganja prof. Dr Predraga Markovića na nemačkom jeziku, u diskusiji učestvovali i bečki političari srpskog porekla: Hans Arsenović, Silvia Janković, Zoran Ilić, Nikola Poljak i Stana Ćuskić, kao i predsednik bečke opštine Favoriten, Franc Markus.

Zainteresovani su pratili predavanje putem live strima ( Live- stream) na Facebook stranici Zajednice.

VIDEO: 

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava