Najviše novih Austrijanaca iz BiH

16.11.2017

Od januara do kraja septembra 2017. austrijsko državljanstvo je dobilo 950 ljudi poreklom iz Bosne i Hercegovine i 437 iz Srbije.

stadt wien.at

U prvih devet meseci 2017. austrijsko državljanstvo je dobilo 6856 bivših stranaca. Najviše ih je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a najveći broj novih pasoša dobili su stanovnici Beča.

Statistički zavod Austrije saopštio je podatke o broju dodeljenih austrijskih državljanstava u prvih devet meseci ove godine. Pasoš Republike Austrije dobilo je ukupno 6.856 osoba. U poređenju sa istim periodom prošle godine, Austrija je do kraja septembra 2017. dobila za 9,2 posto više novih državljana.

Među njima je 950 bivših državljana Bosne i Hercegovine, a za njima slede nekadašnji Turci (587). 437 nekadašnjih državljana Srbije je tokom prva tri kvartala ove godine stekloo austrijsku putnu ispravu. Od nešto preko 1.000 nekadašnjih EU-državljana, polovina novih Austrijanaca potiče iz Rumunije, Nemačke i Poljske.

Ko je na osnovu čega dobio državljanstvo

Više od polovine državljanstava (56,3 posto) dodeljeno je na osnovu zakonskog prava stečenog na osnovu različitih predviđenih mogućnosti. Najveći broj državljanstava dodeljen je posle najmanje 6 godina boravka u Austriji i iz posebno značajnih razloga (npr. dokazana trajna integrisanost, državljanstvo neke od EWR-zemalja, rođenje u Austriji ili priznat status izbeglice). 263 osobe austrijski pasoš je dobilo posle 15 godina boravka i dokazane trajne integrisanosti, 588 osoba na osnovu braka s austrijskim državljanima. Za 13,8% rešenje o dodeljivanju državljanstva doneseno je na osnovu slobodne procene nadležnog organa. Među njima je 912 osoba koje su u Austriji prethodno provele 10 godina.  

Više od polovine „udržavljenih“ osoba su žene, a udeo mladih do 18 godina je 37,6 posto.  U poređenju s prvih devet meseci 2016. najveći porast je zabeležen u Beču (41,2%), a onda slede Gradišće (Burgenland) i Koruška sa dvocifrenim, pa zatim Donja Austrija, Salcburg I Štajerska s jednocifrenim porastom. Gornja Austrija je rekoder u nedodeljivanju državljanstva (ove godine za 32,5 posto manje), a onda slede Tirol i Forarlberg.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava