Šeširijada u Beču: Fešta šešira i lepih manira

06.06.2018

Na Šeširijadi u Beču pesnici će recitovati stihove, muzičari će svirati romantičnu muziku, a biće izabrani i najlepši šeširi.

“Šeširijada”, tradicionalna letnja kulturno-zabavna manifestacija, koja se održava svake godine krajem juna u Beogradu, ima za cilj da predstavi neko prošlo i romantično vreme kada je bilo  nezamislivo da se izađe iz kuće na ulicu bez šešira.

Prvi događaj vezan za šešire pokrenuo je čuveni pesnik, slikar i neprevaziđeni boem Đura Jakšić, koji je sa svojim društvom u Skadrskoj ulici ustanovio praznik šešira.
Na sećanje na XIX vek, manifestaciju “Šešir moj” pokušao je pre 15 godina da obnovi gospodin Vlada Ilić, vlasnik istoimenog restorana, a druga po redu Šeširijada uz podršku  Isidore Bjelice, održana je20. juna 2015. godine, uz prisustvo velikog broja učesnika, dama i gospode, koji su došli da prošetaju noseći svoje šešire.

U vreme održavanja manifestacije, Skadarska ulica, na potezu od kuće Đure Jakšića pa do restorana “Velika Skadarlija”,  zahvaljujući velikom broju posetioca obučenih po starogradskoj modi, pesmi i muzici s kraja 19. i početka prošlog veka, oživi u svom punom tradicionalnom sjaju.

Tim povodom, beogradska pozorišta i njihovi glumci sa svojim kostimima, kao i predstavnici  muzeja, posetiocima prirede “praznik za oči i uši” i izvode programe  i izložbe na temu šešira kroz epohu. Beograd je oduvek bio grad šešira. Bilo da su ih nabavljali u Beču, Parizu i Pešti, uvek su ih nosili u centru Beograda, posebno u Skadarliji.

 

Bečka “Šeširijada” – “Wiener Hutijada”

Prva “Šeširijada” u Beču, po ugledu na skadarlijsku u Beogradu, održana je pre tri godine u u restoranu Beograd. Organizator manifestacije je udruženje “Bečke poete” na čijem čelu je Mirel Tomas. Predsednik turističke organizacija SACEN iz Beograda i organizator skadarlijske Šeširijade, Dragan Gligorijević, dodelio je Mirel Tomas i “Bečkim poetama” priznanje za inicijativu i organizaciju Šeširijade u Beču.

Bečka “Šeširijada“,  ove godine, održava se 23. juna 2018. na adresi Böhmische Prater u restoranu “Werkelmann”, u  10.bečkom okrugu.

 Pripremljen je interesantan kulturni i muzički program, a neće izostati ni zabava. Bečke poete su sa novom igrom najavile 3. Šeširijadu u Beču, a to je bacanje šešira na štap, što će svakako biti interesantno, i za goste, i za učesnike.

Na Šeširijadi u Beču pesnici će recitovati stihove, a za muzički program zaduženi su članovi A- MUZIKA benda. Specijalan gost “Šeširijade” u Beču je Jovan Rankić, kompozitor, tekstopisac i solista iz Republike Srpske.

Tradicionalno, biće izabrani i najlepši šeširi bez obzira da li su damski, gospodski, etno ili boemski.

Prijave za Šeširijadu u Beču na broju telefona 0676 753 63 38.

Facebook događaj “Šeširijada” u Beču 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava