Putovanje u EU: Brisel ukida putne restrikcije, Austrija ublažila mere za ulazak u zemlju

19.05.2021

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja kojima je odobren ulazak u EU uskoro "znatno proširiti".

Foto (c) pixabay

Austrija je od srede ublažila mere za ulazak u zemlju i ukinula obavezan karantin za sve susedne države. U karantin neće morati osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdu o izlečenju od korone.

“U svim državama se smanjuje broj infekcija, zbog toga možemo paralelno sa popuštanjem epidemioloških mera u zemlji primeniti i olakšice prilikom ulaska u Austriju”, istakao je Volfgang Mikštajn, ministar zdravlja.

Nova uredba predviđa da se karantin, uz sertifikat o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdi o preležanom oboljenju ukida za Nemačku, Italiju, Lihtenštajn, Švajcarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku, Mađarsku, Belgiju, Bugarsku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Irsku, Island, Izrael, Letoniju, Luksemburg, Maltu, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Španiju, Monako, Andoru, San Marino i Vatikan. Ni putnici iz Australije i sa Novog Zelanda neće morati u karantin. Iz svih tih zemalja omogućava se od sada i ulazak u Austriju i u turističku svrhu.

Ako putnik iz tih zemalja nema odgovarajući sertifikat moraće u roku od 24 sata u Austriji da se testira na koronu. Kao dokaz o vakcinaciji važiće dokument izdat na nemačkom ili engleskom jeziku, ili pasoš o vakcinaciji. Što se sertifikata o ozdravljenju od korone tiče prihvataće se potvrda lekara ili nadležne ustanove na nemačkom ili engleskom jeziku, da je infekcija preležana u prethodnih šest meseci.

Prema novoj uredbi ulazak iz zemalja sa visokom incidencijom i dalje je povezan sa obaveznim karantinom, a za države u kojima se širi novi soj važe još stroža pravila.

 

Brisel ukida putne restrikcije za građane “trećih zemalja”

Ambasadori zemalja EU podržali su jutros preporuku Evropske komisije da se ublaže kriterijumi za ulazak građana iz trećih zemalja koji su primili obe doze vakcine, kao i da se proširi lista zemalja sa povoljnom epidemijskom situacijom koja omogućava ukidanje restrikcija na ulazak u EU.

U Komisiji dodaju da će Savet EU ubrzo proširiti i listu trećih zemalja čijim građanima će na osnovu dobre epidemijske situacije biti dozvoljeno putovanje u EU, na osnovu olakšanih kriterijuma.

Trenutno se na “zelenoj listi” trećih zemalja iz kojih je dozvoljeno putovanje u EU, bez obzira na primljene vakcine, nalazi samo sedam zemalja.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja kojima je odobren ulazak u EU uskoro “znatno proširiti” i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, na osnovu napretka u vakcinaciji.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava