VELIKA BRITANIJA: Putnici iz Austrije i Hrvatske moraju u karantin

20.08.2020

Velika Britanija uvodi novu meru za putnike iz Austrije i Hrvatske koji od subote moraju u dvonedeljni karantin.

(c) pixabay

Zbog porasta novozareženih od korona virusa u Austriji i Hrvatskoj, putnici iz tih zemalja ukoliko ulaze u Veliku Britaniju moraju ići u karantin u trajanju od dve nedelje. Ovu vest je na svom Twitter nalogu objavio i ministar saobraćaja Velike Britanije, Grant Shapps: “Ako stignete sa ovih odredišta u Veliku Britaniju posle 4:00 ujutro u subotu, moraćete da se izolujete na 14 dana.”

Nova mera takođe se odnosi na ljude koji su došli iz karipske države Trinidad i Tobago. S druge strane, Portugal će se dodati zemljama iz kojih je moguć ulazak bez karantina, rekao je Shapps.

“Budite svesni da se, kao i u svim zemljama, stvari mogu brzo promeniti”, naglasio je ministar. “Putujte samo ako je baš potrebno – i budite spremni na neočekivani 14-dnevni karantin (govorim iz iskustva!)”, napisao je ministar jer je  britanska  Vlada uvela samoizolaciju za putnike iz Španije, dok je Shapps sa porodicom letovao u toj zemlji.

Hrvatska je nedavno zabeležila nagli porast slučajeva korone. Vlasti su u četvrtak prijavile rekordih 255 slučajeva u protekla 24 sata. U Austriji se takođe nedavno povećao broj novih infekcija.

Britanija je uspostavila avionske veze sa desetinama zemalja i prekookeanskih teritorija za koje Vlada u Londonu veruje da  pandemiju imaju pod kontrolom. Svako ko uđe iz ovih država ne mora biti u karantinu. Međutim, liste se redovno ažuriraju. Pošto u Velikoj Britaniji svaki deo zemlje određuje sopstvene mere za pandemiju, liste se takođe mogu malo razlikovati u nekim slučajevima.

Na Facebook stranici Ambasade Velike Britanije u Beču, takođe je objavljeno obaveštenje o najnovijoj meri za putnike iz Austrije:

Pažnja svim putnicima iz Austrije u Veliku Britaniju: od 4 ujutro, 22. avgusta 2020. godine, putnici koji stižu iz Austrije u Veliku Britaniju moraju se samoizolovati  po dolasku – 14 dana. Svi putnici moraju ispuniti obrazac za lociranje putnika pre putovanja.

Ovu odluku je donela vlada Velike Britanije na osnovu najnovijih epidemioloških procena.

Imajte na umu da mogućnost prikazivanja negativnog  PCR testa umesto samoizolacije po dolasku iz Austrije nije moguće. Pridržavajte se najnovijih uputstava za putovanja.

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava