Počinje kratki zimski raspust za učenike u Beču i Donjoj Austriji

29.01.2021

Raspust neće biti uobičajen jer će đaci mahom biti kod kuće i zabavljati se digitalnim kulturnim ponudama preko interneta.

(c) pixabay.com

U petak, 29. januara 2021. godine više 400.000 učenika imaće slobodnu nedelju i semestarski raspust koji će ove godine biti po mnogo čemu drugačiji zbog trenutne pandemije korona virusa. Učenici u Austriji su u već više nedelja na onlajn modusu učenja kod kuće, tako da će pravo uzbuđenje zbog raspusta sigurno izostati.

Školske ocene -Die Schulnachrichten (one zapravo nisu sertifikat, već samo informacije o nivou uspeha) neće se podeliti poslednjeg dana škole pre semestarske  pauze, već prva dva dana novog semestra (8. februara i 9 ili 15. i 16. februara). Izuzetak su samo takozvani prelazni razredi – oni koji u narednoj školskoj godini prelaze na novi tip škole. To su četvrti, osmi i deveti razredi. U ovim odeljenjima se   može predati  zahtev učenika za ocene. Potrebno je da se registrujete, na primer, kada prelazite iz osnovne škole u ​​AHS niži nivo ili iz AHS nižeg nivoa u višu stručnu školu (BHS). Rokovi za registraciju počinju odmah nakon praznika.

Ove godine raspust neće biti uobičajen ni zbog putovanja ali ni zbog ponude slobodnih aktivnosti jer su mnoge turističke destinacije, sportske i kulturne ustanove zatvorene zbog lockdown-a.

Međutim, postoji širok spektar digitalnih kulturnih ponuda za decu na raspustu.  Ponuda se kreće od radionica u mumok-u do raznovrsnih ponuda Burgteatra preko Zoomm aplikacije i onlajn radionica podcasta sa Wienxtra.

Još uvek nije odlučeno da li će časovi zaista početi ponovo nakon raspusta. Odluka će verovatno biti doneta do početka sledeće nedelje.

U svakom slučaju đacima i roditeljima želimo zanimljiv i opuštajući raspust u krugu porodice.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava