Škole u Austriji počinju sa radom 18. maja uz određene propise i mere

15.05.2020

U ponedeljak će škole u Austriji ponovo otvoriti svoja vrata, a nastava će se odvijati u takozvanim smenama. Stariji učenici u školu kreću  3. juna 2020. godine.

(c) pixabay

Od ponedeljka 18. maja 2020. godine, 700.000 učenika u osnovnim školama, nižim srednjim školama, novim srednjim školama i specijalnim školama vratiće se u svoje učionice ali pod određenim propisima.

Časovi su podeljeni u dve smene ili grupe.  Jedna grupa ima časove od ponedeljka do srede, a druga u četvrtak i petak. Sledeće nedelje nastava se odvija obrnuti redom. Dozvoljene su i druge varijante održavanja nastave o kome samostalno odlučuju škole: promena smena i grupa svakodnevno  ili svaka dva dana ili nedeljno.

Grupa koja nije u školi, kod kuće završava „dane domaćih zadataka“. Roditelji koji zbog posla nisu u mogućnosti da detetu omoguće učenje kod kuće tj. “dane domaćih zadataka”,  u posebnim školskim  prostorijama predviđeno  je čuvanje i učenje dece. Roditelj o ovome mora obavestiti školu i u skladu sa mogućnostima škole dogovoriti boravak deteta u školi i u dane kada bi po planu trebalo učiti kod kuće. Sa njima će u školi biti nastavnici podrške, rekreativni edukatori ili oni nastavnici čiji su časovi izostavljeni iz nastave.

Deca će biti podeljena uglavnom po abecednom redu, ali škola može sama odlučiti kako će podeliti učenike po grupama. U slučaju braće i sestara može se naknadno razmotriti plan smena. U idealnom slučaju, sva deca iz jedne porodice trebalo bi da imaju iste dane pohađanja nastave, ali to zavisi od dogovora sa školom.

Ukoliko roditelji ne žele da im se deca vrate u školske klupe zbog zabrinutosti za  zdravlje deteta  ili njihovo sopstveno zdravlje, izostanak se smatra opravdanim. Medicinska uverenja i opravdanja nisu potrebna. Propuštena nastava mora biti nadoknađena, učenjem kod kuće, i roditelji u dogovoru sa školom moraju samostalno organizovati nastavne materijale.

 

 

Raspored časova i trajanje nastave

U osnovnim školama, nastava će trajati uglavnom do  12:00 sati, a u nižim srednjim školama ili u novim srednjim školama do 14:00 sati.  Nastava se može održavati i u  popodnevnim časova  ali uglavnom u višim srednjim školama. Slobodni predmeti i neobveze vežbe više se neće odvijajati u sklopu nastave. Fizičko, osim u pojedinim školama ( na primer sportske gimnazije) se neće odvijati, a muzičko vaspitanje se u principu može odvijati ako se obezbedi bezbedno rastojanje i teritorija za odvijanje časa.

Obavezni predmeti koji su se do ne davno predavali  u popodnevnim časovima trebalo bi da se pomere na jutarnje predavanje  ili u podne na primer umesto fizičkog vaspitanja.

Pismeni zadaci se neće održavati odnosno to nije neophodno. Ostale „selektivne procene“ znanja kao što su testovi treba da se vrše samo u izuzetnim slučajevima. Đaci  koji žele da poprave ocene mogu to učiniti usmenim putem.

Završna ocena će biti zasnovana na polugodišnjoj oceni  i na radu i zalaganju učenika obavljenom do zatvaranja škole 16. marta.

Školska godina se završava  3. jula 2020. (Beč / Donja Austrija / Burgeland) ili 10. jula (ostale pokrajine). Svi školski događaji zabranjeni su do daljnjeg.

 

Nošenje maski u školi

Zaštitna maska se mora nositi u školskoj zgradi, ali ne i tokom nastave. U pauzama stariji učenici trebaju da nose maske za usta, a to se može izostaviti u osnovnoj školi. Maske moraju obezbediti roditelji, a u slučaju da se maska iz nekog razloga ošteti škola će obezbediti hitnu nabavku maske za učenika.

 Ako se pojavi sumnja na korona virus u školi

Ako postoji sumnja da je neko u školi zaražen korona virusom, ti učenici hitno moraju biti izolovani u posebnoj prostoriji. Direktor škole mora nazvati zdravstvenu liniju 1450 i obavestiti sve nadležne institucije i roditelje. Nikome nije dozvoljeno da napušta školu dok zdravstveni radnici ne dođu. Sledeće korake preduzima nadležna služba – na primer, odlučuje da li  i koja ispitivanja se dalje vrše. Ukoliko se potvrdi infekcija, ona takođe odlučuje da li će dezinfikovati ili zatvoriti školu.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona test: Gde možete uraditi PCR test u Austriji

Praznici u Austriji: Ovo su najvažniji datumi u školskoj godini 2019/20

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava