Danas je “Dan sreće”!

20.03.2017

Sa prvim danom proleća, danas se svuda u svetu obeležava i "Međunarodni dan sreće." Zašto slavimo sreću?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 2012. godine, “Rezoluciju broj 66-281” kojom je proglasila 20. mart, danom obeležavanja Međunarodnog dana sreće. Tom prilikom sve 193 zemlje članice su bile saglasne.
Inače, zamisao o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Cilj je da se “poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva’. Kao što je naglašeno u rezoluciji Generalne skupštine, da se države podstiču da proslavljaju praznik, između ostalog i kroz “obrazovne i edukativne programe.”

Međunarodni dan sreće se proslavlja na dan kada stiže i proleće, pa je mnogima to dovoljan razlog za sreću i pozitivnu energiju.

PROLEĆE 2017

Astronomi, kojima je to u opisu zanimanja, pomno računaju ravnodnevice i one se gotovo celo stoleće neće poklapati sa kalendarom. Usklađivanje bi, kažu, zbunilo čovečanstvo, pa će ostati kalendari s greškom.
Naime, usprkos službenom početku proleća, 21. marta, koji je upisan u naše kalendare, pa i u školske udžbenike, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. marta. Počeci godišnjih doba se, po principu ciklusa malih promena, ponavljaju svakih 400 godina. Dogodi se da proleće može stići 21. marta, ponekad 20. marta, a nekad, ali retko, čak i 19. marta. To će se, na primer, po proračunima dogoditi – 2096. godine, kada će proleće početi čak dva dana pre kalendarskog. Ove godine, na severnoj Zemljinoj polulopti, proleće će početi u nedelju, 20. marta i trajaće do 21. juna.

Uskoro će početi i letnje računanje vremena i to u noći između 25. i 26. marta, kada časovnike treba pomeriti za jedan sat unapred. U Austriji je letnje računanje vremena uvedeno 1980.godine.

Za lep i srećan dan poslušajte zvanična himnu praznika “Dana sreće” pesmu Farela Vilijamsa – “Happy”! Predložena pesma simboliše sreću i dobro raspoloženje, te vraćaju osmeh na lice i budi lepa osećanja.
Dijaspora TV

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava