Sebastijan Kurc: Srbija prednjači na Balkanu

16.05.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarali su na sastanku u Sofiji gde se održava Samit EU sa fokusom na Zapadni Balkan.

Bilаterаlni odnosi Srbije i Austrije nikаdа nisu bili bolji - Aleksandar Vučić sа predsednikom Vlаde Austrije Sebаstijаnom Kurcom. Foto (c) FB A. Vučić

U narednim danima, Sofija će biti mesto ključnih događaja kada je u pitanju Zapadni Balkan. Glavna tema Samita EU je Zapadni Balkan i biće  posvećena agendi povezivanja, dok će druge teme o kojima će se diskutovati na magrinama Samita biti od velikog su značaja za napredak u regionu. Dodatno, cilj Samita će biti i spajanje Zapadnog Balkana i EU i zajednička saradnja rešavanju  aktuelnih političkih izazova, kao što su bezbednost, migracije, geopolitički razvoj i dobrosusedski odnosi. Zbog toga je Sofija i odlična prilika  za razgovor lidera  i eventualno nove aranžmane i  inicijative.

Sastanak Vučića i Kurca u Sofiji

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas u Sofiji, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu.

„Srbija se nalazi na dobrom putu. Predsednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Želeli bi da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da imamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu“, podvukao je on.

Kurc je pohvalio i bilateralne odnose sa Srbijom, koji nikаdа nisu bili bolji.

„Raduje nas što predsednik Vučić ima pozitivnu ulogu u regionu. Nadamo se da će se približavanje Srbije EU pozitivno nastaviti i dalje “, objasnio je Kurc .

Austrijski kancelar od sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan očekuje novu dinamiku u procesu približavanja zemalja regiona EU. Inače, Austrija od 1. jula preuzima od Bugarske predsedavanje EU. Zvaničan Beč je najavio da će među prioritetima austrijskog predsedavanja ostati Zapadni Balkan i približavanje tih država Uniji.

Vučić: Zahvalni smo Austriji na velikoj podršci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je imao mogućnost da razgovara sa Sebastijanom Kurcom o raznim pitanjima. Predsednik Srbije i austrijski premijer su o brojnim temama razgovarali i prilikom posete Aleksandra Vučića Austriji  u januaru ove godine. 

„Veoma smo njemu, ali i vladi Austrije zahvalni na velikoj podršci evropskom putu Srbije. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, migrantskoj krizi i usaglasili mnogo toga. Nadamo se i očekujemo da ćemo i dalje dobijati podršku Austrije“; kazao je Vučić.

“Bilateralni odnosi naše dve zemlje, možda je preterano reći, nikada nisu bili bolji. Ne mogu da se setim kada su bili bolji. Nadamo se da ćemo premijerka i ja moći da ugostimo kancelara Kurca u Srbiji, a ja ću predsednika Austrije Aleksandra van der Belena ugostiti u oktorbu u Beogradu“.

Ukazao je i na  činjenicu da među građanima Srbije ne postoji oduševljenje o putu ka EU, jer on traje već 18 godina.

Predsednik Vučić rekao je da je od EU dobijen okvirni datum za prijem, ali i dodao da ne može obećati  građanima Srbije da će to desiti do 2025. godine.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava