Hajnc-Kristijan Štrahe posetio Beograd

13.02.2018

Austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe posetio je početkom ove nedelje Beograd, a odabirom Srbije kao jednu od prvih destinacija svojih službenih putovanja u inostranstvo od kada je stupio na mesto potpredsednika Vlade, on je još jednom podržao Srbiju.

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe se u Beogradu sastao sa državnim vrhom, počevši od susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, preko premijerke Ane Brnabić i ministrom uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, do njegovog domaćina šefa srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Sa Vučićem Štrahe je razgovarao, pre svega o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije i ekonomskoj saradnji, te i evropskim integracijama Srbije i podršci Austrije na evropskom putu, konkretnim mogućnostima za jačanje privredne saradnje i regionalnoj bezbednosti.

IZDVAJAMO VEST Beč: Uspešna poseta Aleksandra Vučića

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa gostom iz Beča da Srbija izuzetno ceni kontinuiranu podršku Austrije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i više puta ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta  Austrije.

Ona je izrazila očekivanje da će Austrija nastaviti da podžava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja EU u drugoj polovini 2018.godine.

Štrahe i Brnabić su se složili da je usvajanje Strategije proširenja EU ohrabrujuća poruka za Srbiju i sve njene gradjane i jasan signal vladi da nastavi sa započetim reformama.

Štrahe je u tom razgovoru preneo podršku Austrije po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU i izrazio očekivanje da će obe strane konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma.

Ocenili su veoma pozitivnu inicijativu za uspostavljanje saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije, koja uskoro počinje sa radom, i Austrijske federalne akademije za javnu upravu, radi razmene iskustava u oblasti stručnog usavršavanja.

 

Srpska dijaspora važan deo austrijskog društva

Govoreći o srpskoj dijaspori u Austriji, Štrahe je istakao da je srpska zajednica značajan i važan deo austrijskog društva, koji je uspeo da sačuva svoju kulturu, korene i vezu sa matičnom državom, ali i da se uspešno integriše. On je zaključio da dijaspora predstavlja značajan potencijal za dalje unapredjivanje bilateralnih odnosa dve države.

Sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Rupićem, Štrahe je dogovorio saradnju dva ministarstva i akademija za stručno usavršavanje službenika.

Saradnja Austrijske federalne akademije i Nacionalne akademije Srbije uključila bi posetu austrijskih predavača Srbiji i upućivanje srpskih državnih službenika u Austriju na posebno osmišljene kurseve, saopšteno je iz Ružićevog kabineta.

Ružić i Štrahe su istakli da je uprava “kičma” jedne države i preduslov za funkcionisanje i razvoj pravne države.

Dogovoreno je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pripremi predloge memoranduma i sporazuma o saradnji na unapredjenju rada javne uprave i uskoro ih pošalje diplomatskim putem na razmatranje.

 

Štrahe nije promenio stav o Kosovu

Na konferenciji za štampu posle razgovora sa prvim potpredsednikom srpske vlade Dačićem, Štrahe je ukazao da problem Kosova nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nadju kompromis, navodeći da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

On je podsetio da je realnost da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali i da je realnost da Srbija vidi Kosovo u svom sastavu. Rekao je da ima razumevanje za srpsku stranu i srpsko videnje problema i da dugoročno rešenje ne može biti jednostrano.

Štrahe je podsetio da je ranije, dok nije bi član vlade kritikovao odluku Austrije da proglasi nezavisnost Kosova, dok mu je ministar Dačić izrazio zahvalnost što od takvih stavova ni danas nije odstupio.

“Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, Srbija je deo rešenja”, pojasnio je Štrahe.

“Zahvalan sam što je ostao pri tom stavu”, rekao je Dačić ukazujući da je Štrahe mogao da kaže da je sada deo vlade i da ne sme to više da govori, te da ne treba da tražimo da “Štrahe bude veći Srbin od nas”.

“Svaka ti čast, Štrahe. Srpski narod ti mnogo duguje i zahvalan je zbog toga. Mi imamo pravo da biramo koga ćemo da volimo – onog ko voli nas”, rekao je Dačić.

On je kazao da su odnosi sa Štraheom bili prijateljski i pre neko što je postao vicekancelar i dodao da Srbija sa novom astrijskom vladom želi da ima što bolju saradnju.

Zahvalio je Austriji koja pruža podršku Srbiji na putu evropskih integracija i dodao da očekuje nastavak te podrške, te da u skladu sa strategijom EU do 2025. godine Srbija postane punopravni član EU.

“Kada je reč o Kosovu i Metohiji svesni smo da je Austrija priznala nezavisnost. Očekujemo da imaju razumevanja za naš stav da odlukom o proglašenju to pitanje nije završeno, da se mora voditi dijalog i da se traži kompromisno rešenje. U tom smislu očekujem podstrek dijalogu, a ne učvršćivanje stavova da je sve rečeno”, poručio je Dačič dodajući da je vreme da se shvati realnost, da bez dogovora i dijaloga nema rešenja.

U Austriji, još pre odlaska Štrahea u Beograd pokrenuta je bura oko njegovog intervjua beogradskom listu „Politika“ u kojem je navodno rekao da je „Kosovo deo Srbije“. Iako je Štrahe pojasnio da je tim rečima opisao stav Beograda, opzicione partije već danima ga napadaju.
Opozicija i brojni mediji već drugi put u poslednjih par nedelja Štrahea napadaju zbog prijateljstva sa Srbima, prvo zbog prihvatanja ordena Republike Srpske, a sada i zbog izjave uoči dolaska u Beograd.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava