Vremenska prognoza: Sneg i “prava” zima u Beču i regionu

07.02.2018

Snežne padavine izazvale haos širom sveta. Slabiji sneg i niže temperature nisu zaobišle ni Beč.

U noći između utorka i srede najveće snežne padavine  u Austriji zabaležene su u planinskim oblastima, zatim Štajerskoj, Donjoj Austriji i Burgenlandu. U ovim oblastima se očekuje od 5  do 15 centimetara svežeg snega, a na većim nadmorskim visinama i veći snežni pokrivač.

U Beču trenutno pada sneg i do četvrtka ujutru se, takođe, očekuje snežni prekrivač do nekoliko centimetara. Ovo je prvi put u toku ove zime da se oseti prava zima jer će i temperatura biti od -4 °C do + 1 °C. Od četvrtka se očekuje poboljšanje vremena: sneg će  prestati da pada, a temperature će biti u blagom porastu od -2 °C do +4 °C.

Intezivniji sneg u jugoitočnim delovima Austrije izazvao je probleme u saobraćaju i veće zastoje. Najveći problemi su se javili na autoputevima A2 i A9 kao i na mnogim planinskim putevima u Austriji.

Međutim, u Austriji nije alarmantna situacija kao u ostalim delovima sveta. Posle poplava i izlivanja Sene, Pariz je zahvatilo pravo zimsko nevreme. Pariz je bukvalno pod snegom, brojni kamioni su zarobljeni, a zbog vremenskih nepogoda zatvoren je Ajfelov toranj. Prema pisanju portala Frans lokal, vlasti su apelovale na vozače da ne koriste automobile, otežan je tramvajski saobraćaj, dok je autobuski u prekidu. Kako se navodi, odloženi su svi avionski i železnički polasci.

Najjača mećava u poslednjih 100 godina zadesila je i Moskvu, stotine sudara sa žrtvama u Sjedinjenim Američkim Državama zbog snežnog nevremena, blokiran saobraćaj u Japanu je aktuelna slika vremena u svetu.

Posle snežnog talasa i nevremena koji je zahvatio region saobraćaj se odvija po zimskim uslovima i otežano, javljaju lokalni mediji. U Hrvatskoj su prohodni svi putevi, a zbog ugaženog snega na kolovozu jutros se sporije saobraća na deonicama u zapadnim i severozapadnim delovima Bosne i Hercegovine. Srbija je za sda pošteđena od snežnog nevremena. U Beogradu će biti umereno i potpuno oblačno, toplo i vetrovito, tokom dana povremeno kratkotrajna kiša, uveče i tokom noći jačanje intenziteta padavina. U petak ujutro prestanak padavina i delimično razvedravanje.

 

Vozila za čišćenje snega rade punom parom 

MA 48 koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica dobro se pripremilo za čišćenje ulica. Na raspolaganju stoji do 350 specijalnih vozila kao i 1.400 radnika. 70 vozila je namenjeno za čišćenje glavnih saobraćajnica, a 180 manjih se može upotrebiti za uklanjanje snega iz sporednih ulica i sa staza za bicikle. 100 vozila privatnih partnera je takođe moguće upotrebiti.

Kada se radi o posipanju ulica MA 48 koristi tehnologiju koja treba da smanji upotrebu soli ako temepratura nije preniska. Za temperature oko nule se koristi čista so, a kada je hladnije i ima više snega upotrebljava se vlažna so. Na taj način se značajno smanjuje količina kamenčića na ulicama i koncentracija fine prašine u vazduhu. Tako je prošle godine sa ulica uklonjeno samo 78 tona, dok je tokom zime 1995. bilo čak 133.500 tona otpada.

Pročitajte i ovo: Obavezne zimske gume
Provedite dan na snegu – skijališta u blizini Beča

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava