Podizanje novca s bankomata (ponovo) svuda besplatno

16.01.2018

Radnička komora upozorava: Ubuduće više ne morate da plaćate taksu za podizanje novca sa bankomata privatnih firmi koje to zahtevaju. Mi vam uprkos tome preporučujemo oprez, jer se banke bune.

Od 13. januara 2018. važi zakonska odredba po kojoj banke više ne smeju da zaračunavaju klijentima taksu za podizanje gotovine, čak i ako oni novac podižu na “nezavisnim” bankomatima (npr. kod firme Euronet koja ih je u međuvremenu postavila na mnogim mestima i već duže vreme zahteva 1,95 evra prilikom svakog podizanja novca).

Banke se, naravno, bune, jer ne vide razlog da one plaćaju za usluge drugih firmi i zato su se već obratile Ustavnom sudu koji treba da ustanovi da li je to “napad na imovinu trećih”. Do tada u svakom slučaju važi sledeće: gde god da podižete gotovinu s bankomata (dakle s onog koji je u vašoj ili bilo kojoj drugoj banci ili bilo gde na ulici), vi više ne morate da pristanete da vam se s konta odbije taksa za tu uslugu koju na primer zahteva Euronet.

Pravo na zaračunavanje ovakvih usluga banka ima samo kod onih klijenata koji su zaključili (ili od sada zaključe) nešto jeftinijni paušalni  ugovor o vođenu konta sa dodatnim plaćanjima. Svi ostali (kojih je najviše) mogu da podižu novac gde hoće (i kod Euroneta), a banke ne smeju da im skidaju s konta ni cent na ime takse za tako nešto, jer je ta usluga već u ceni za vođenje konta!

Ko želi da izbegne svađe s bankom to može najlakše da učini tako što će izbegavati bankomate Euroneta. Svako ko tamo podiže novac i inače na ekranu dobija upit da li pristaje da plati 1,95 evra. Ako kažete ne, onda se transakcija prekida. Ako ipak pristanete (na primer zato što žurite, a u blizini nema nijednog drugog automata), onda taj novac ubuduće mora da plaća vaša banka! Teško je, međutim, pretpostaviti da će banke tako lako pristati na tako nešto, što pokazuje i njihova žalba Ustavnom sudu koja je usledila zajedno s uveđenjem zakonske novine 13. januara 2018.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava