Srbija i Austrija: Muzički dijalog između srpskih i austrijskih prijatelja

10.10.2013

Srbija i Austrija imaju svoj "Dan austrijsko-srpskog prijateljstva", koji se održava u Beču u vidu koncerta ’’Muzički duel’’.

Austrijsko-srpsko društvo (ASD) iz Beča obeležiće „Dan austrijsko-srpskog prijateljstva“ koji je posvećen vezama koje imaju Srbija i Austrija.  Tim povodom,  u četvrtak 10. oktobra 2013. godine u  svečanoj sali Stare bečke skupštine, izvešće se muzički duel srpskih umetnika i njihovih austrijskih prijatelja.

Koncert pod nazivom ’’Muzički duel’’ je  muzičko putovanje i nadmetanje dva ansambla iz Salcburga: srpskog ansambla ’’Danica’’, pod rukovodstvom muzičara Zorana Šijakovića, i austrijskog ansambla  ’’Seitenklang’’, koji vodi Prof. Vilfrid Šarf. Na repertoaru će se naći poznate srpske starogradske pesme i izvorne narodne pesme Austrije. Dakle, Srbija i Austrija že ovog puta biti u pravom “muzičkom duelu”.

U okviru ovogodišnjeg “Dana austrijsko-srpskog prijateljstva” i manifestacije ’’Muzički duel’’ biće prikupljena sredstva u humanitarne svrhe, kao znak zahvalnosti Srba koji žive u Austriji.

Prijave na e-mail adresi  info@oesg.or.at ili putem broja telefona +43 664 340 31 85

Internet stranica Austrijsko-srpskog društva (ASD)

Austrijsko srpsko društvo (ASD), nastalo je 1936. godin i  ima dugu tradiciju negovanja odnosa i čvrstih veza Srbije i Austrije. Dr Marko Stijaković je predsednik udruženja ASD, poslednje dve godine, i smatra velikom odgovornošću to što je preuzeo ovu funkciju.

“Cilj ASD-a je da pokažemo da je Srbija imala i danas ima više nego dobre odnose sa Austrijom,  a dan prijateljstva treba da nas podseti na veliku povezanost i još jače ukazivanje na bogatu  istoriju, koju imaju Srbija i Austrija“ kaže dr Marko Stijaković, predsednik ASD-a.

Srbija i Austrija: „Patent tolerancije“

„Dan austrijsko-srpskog prijateljstva“ proglašen je 13. maja 2011. godine, (na rođendan Marije Terezije) na inicujativu Austrijsko-srpskog društva ( ASD ) i od tada svake godine se obeleževa taj danuz  prigodan kulturno umetnički program.  Ujedno se obeležava i dan kada je pre 230 godina, 13.oktobra 1781. godine, austrijski car Jozef II  potpisao „Patent tolerancije“ koji je Srbima, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, proširio nacionalna i verska prava.

Srbi su u to vreme bili saveznici Austro-Ugarske i to kao graničari koji su branili Austro-Ugarsku monarhiju od osmanlijske vojske. Zbog velikog zalaganja i požrtvovanosti, u to vreme, kod cara Jozef II su bili privilegovani. Patentom tolerancije, Srbima je dozvoljano da se venčavaju i krste u crkvama, da se školuju i naseljavaju u Beč.

Da li ste znali: Da li ste znali da su Srbi u Austro-Ugarskoj imali svoju gradsku  četvrt u unutrašnjim zidinama Beča (privilegija) i da im je car dao zemljište da izgrade crkvu pod uslovom da to urade u periodu od 10 godina. Kako to tada nisu uspeli, nažalost, izgubili su tu mogućnost.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava