Srbija i Austrija: Dan austrijsko-srpskog prijateljstva u Beču

06.10.2015

Srbija i Austrija imaju duboke istorijske, kulturološke i ekonomske veze, a “Dan srpsko-austrijskog prijateljstva” je još jedan dokaz plodne i bliske saradnje.

U četvrtak 15. oktobra 2015. godine u Beču se, po četvrti put zaredom , održava “Dan austrijsko-srpskog prijateljstva”. Ovaj dan simboliše duboke istorijske, kulturološke i ekonomske veze između austrijskog i srpskog naroda. Srbija i Austrija imaju plodan i blizak odnos već u XIX veku,  baš kakav je i danas.

U Austriji, u novije doba, već nekoliko decenijama živi veliki broj Srba koji  su ostavili neizbrisiv trag u ovoj zemlji. Osim toga, u današnje vreme, veze koju imaju Srbija i Austrija je nikad bolja i u stalnoj je uzlaznoj putanji. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se održava manifestacija “Dan austrijsko-srpskog prijateljstva”  koja je  pokrenuta na inicijativu “Austrijsko-srpskog društva” iz Beča. 

Ove godine, ovaj važan dan, koji povezuje Srbiju i Austriju, obeležiće se koncertom ansambla Narakord iz Beograda, koji će ujedno proslaviti i 40 godina postojanja. Ansambl „Narakord“ nosi zvanje jednog od najstarijih ansambala starogradskog melosa u Srbiji i sinonim je za kvalitetnu i lepu novu gradsku pesmu.
Koncert nosi naziv  “A ŽIVOT TEČE DALJE”.

“Dan srpsko-austrijskog prijateljstva” će se održati u svečanoj sali starog Rathaus-a , na adresi  Wipplingerstraße 8, u prvom bečkom okrugu, sa početkom u 18:30 časova. Ulaz je besplatan, ali je broj mesta ograničen, tako da je potrebna najava dolaska na info@oesg.or.at

 

Srbija i Austrija: “Patent tolerancije”

“Dan austrijsko-srpskog prijateljstva” proglašen je 13. maja 2011. godine, (na rođendan Marije Terezije) na inicujativu Austrijsko-srpskog društva ( ASD ) i od tada svake godine se obeleževa taj danuz  prigodan kulturno umetnički program.  Ujedno se obeležava i dan kada je pre 230 godina, 13.oktobra 1781. godine, austrijski car Jozef II  potpisao “Patent tolerancije” koji je Srbima, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, proširio nacionalna i verska prava.

Srbi su u to vreme bili saveznici Austro-Ugarske i to kao graničari koji su branili Austro-Ugarsku monarhiju od osmanlijske vojske. Zbog velikog zalaganja i požrtvovanosti, u to vreme, kod cara Jozefa II su bili privilegovani. Patentom tolerancije, Srbima je dozvoljano da se venčavaju i krste u crkvama, da se školuju i naseljavaju u Beč.

Da li ste znali: Da li ste znali da su Srbi u Austro-Ugarskoj imali svoju gradsku  četvrt u unutrašnjim zidinama Beča (privilegija) i da im je car dao zemljište da izgrade crkvu pod uslovom da to urade u periodu od 10 godina. Kako to tada nisu uspeli, nažalost, izgubili su tu mogućnost.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava