Zajednica Srba u Salzburgu proslavila 20. rođendan

19.01.2020

Kulturno sportska zajednica Srba u Salzburgu obeležila je jubijel - 20. godina postojanja i uspešnog rada uz prigodan program i brojne zvanice.

Proslavom pod nazivom  „20 godina sa vama“, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu obeležila je jubilej – 20. godina postojanja i uspešnog rada. Sam naziv manifestacije, ali i program i prisutni gosti, govore o velikom značaju i radu ovog srpskog društva u Mocartovom gradu.
Okupljanje dece i mladih, čuvanje tradicije svog zavičaja kroz pesmu, igru i srpsku reč, kao i druženje i učešće na zajedničkim manifestacijama pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Austriji, obeležile su 20 godina rada, ali i vodili i danas vode ovo udruženje.

Za postignute rezultate u proteklih 20 godina, zaslužni su članovi i rukovodioci sekcija kao i samo rukovodstvo.
Osvajane su brojne nagrade, a krug poznanstva i saradnji je iz godine u godinu bio sve veći. Kao svoj najveći uspeh Zajednica u Salcburgu proteklih godina ističe da je kroz sekcije društva prošao veliki broj dece i omladine. Svako od njih je naučio ponešto o bogatoj srpskoj kulturi i poneo sa sobom dragoceno znanje.
Dobrom saradnjom i učešćem na skupovima u organizaciji grada Salcburga, udruženje se trudilo da na što bolji način prikaže i dočara deo srpske tradicije kroz lepotu nošnje, pesme i igre.
U granicama svojih mogućnosti, članovi KSZS-a su se priključivali humanitarnim akcijama, a kao dosledni vernici, finansijski su pomagali izgradnju pravoslavnih hramova u Salcburgu i Saalfeldenu.

Predsednik KSZS Salzburg Nenad Šulejić i zamenik gradonačelnika Salzburg-a, Bernhard Auinger

Na velikoj svečanoj proslavi povodom 20 godina postojanja i uspešnog rada, koja je održana u subotu 18. januara 2020. godine,  prisutvovali su predstavnici značajnih institucija, organizacija  i Srpske pravoslavne crkve: protojerej Dragan Erić i jerej Zoran Vrbaški, sveštenici Pravoslavne crkvene opštine u Salcburgu, Svetlana Stanković, generalni Konzul Republike Srbije u Salcburgu, Bernhard Auigner, zamenik gradonačelnika grada Salcburga, Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji i mnogu drugi.

Sveštenici Pravoslavne crkvene opštine u Salcburgu i Svetlana Stanković, generalni Konzul Republike Srbije u Salcburgu

 

Pozdravljajući prisutne, Nenad Šulejić, predsednik  Kulturno srortske zajednice Srba u Salcburgu izdvojio je najznačajnije uspehe udruženja.

“Posvećen funkciji predsednika, zalagao sam se za postavljene ciljeve društva i svakog njegovog člana. Punih 20 godina zajedno se radujemo svakoj osvojenoj nagradi naše dece, svakoj diplomi i priznanju. Mnogo puta su potekle suze radosnice što samo govori o tome sa koliko emocija i ljubavi smo posvećeni radu u našem udruženju. Svaka nova godina nam je davala snagu da budemo još bolji”, sa ponosom je istakao Šulejić.
Zahvaljujući brojnim nastupima sebe su smatrali predstavnicima srpske kulture i tradicije, tako da je to bio motiv više da istraju svih ovih godina, a svi članovi su postali više od poznanika i prijatelja.

“Postali smo jedna velika porodica. Tu posebno mislim na naše članove, decu i omladinu, sa kojima odrastamo zajedno i gledamo ih kako postaju ljudi”, rekao je Nenad Šulejić na kraju izlaganja,

Nenad Šulejić, predsednik KSZS i Mag. Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su Ansambl „Danica“, austrijska grupa „Soantstreich“, solistkinja Aleksandra Milovanović i Branka Seč, studentkinja  Mozarteum-a.

Ansambl Danica i Zoran Šijaković

U sklopu proslave uručene su i plakete sledećim institucijama i pojedincima:

1. Srpskoj Pravoslavnoj crkvi u Salzburgu
2. Konzulatu R. Srbije u Salzburgu
3. Pokrajinskoj vladi Salzburg
4. Predstavništvu R.Srpske u Austriji
5. Gradu Salzburgu
6. Radničkoj komori grada Salzburga
7. SPÖ Salzburg
8. Berta Wagner
9. Erwin Eder
10. Wolfram Weber
11. Karin Schihuber
12. Đuja Bećirević
13. Ana Manojlović
14. Ivana Dimitrijević
15. Nikolina Jalić
16. Anastasija i Ivana Predojević
17. Dragana i Daniel Todorović
18. Natasa Nedić
19. Daniela Vasić
20. Romeo Predojević

Aleksandra Milovanović

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

NOVO: Niš-Salzburg, direktan let dva puta nedeljno

Salzburg na listi najzanimljivijih gradova za putovanja u 2020

Šansa za posao: Tražena zanimanja u Austriji u 2020. godini

 

Dijaspora i Vlada Republike Srbije: Konferencija „Talenti na okupu 2.0“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava