Beč: Svetosavski bal ušao u treću deceniju postojanja!

27.01.2018

U četvrtak, 25. januara, srpska zajednica u Beču uživala je po 21. put na omiljenom "Svetosavskom balu", koji je održan u Parkhotelu Schönnbrun. Veliki broj gostiju nije propustilo priliku da prisustvuje ovom veličanstvenom događaju, koji i u 21. veku nastavlja tradiciju srpskih balova u glavnom gradu Austrije.

Plesna škoča "Imerfol"

Sada već davne 1997. u Beču je po prvi put održan Svetosavski bal. Ova značajna kulturna manifestacija oživljena je na inicijativu Srpskog centra iz Beča i njegovog predsednika Milorada Mateovića i , danas, dvadeset godina kasnije, organizatori mogu zaista da se ponose. Bal, koji se svake godine održava uoči ili na sam praznik Svetog Save, posećuje mnoštvo oduševljenih pripadnika najveće srpske zajednice u Evropi, ali i mnogi njihovi prijatelji iz Austrije i drugih zemalja. Prema rečima gostiju i učesnika događaja, ovogodišnji bal je bio  pravi praznik plesne umetnosti, dobrih manira i elegancije.

Plesni podijum Svetosavskog bala

Predstavljena je i prikladna monografija povodom dve decenije postojanja Svetosavskog bala, u kojoj je Srpski centar sakupio arhivsku građu i sećanja na sve protekle balove.

Goste su dočekivale devojke u građanskim nošnjama  s hlebom i solju, a kada su se u prigušila svetla, voditelji bala, slavni glumački par Sloboda Mićalović-Ćetković i Vojin Ćetković obratili su se gostima i bal je mogao da počne. Usledili su počasti i aplauzi za brojne ugledne zvanice, predstavnike diplomatskog, političkog, privrednog i kulturnog života Beča, Austrije i Srbije.

Ceremonija otvaranja bala uz “Vostani Serbije” i Svetosavsku himnu

Uz zvuke himne nekadašnje Kneževine Srbije “Vostani Serbije” ušla je svečana povorka koju je predvodio inicijator bala i predsednik Srpskog centra, gospodin Milorad Mateović. U Organizacionom odboru od 2015. su pored Srpskog centra i Borislav Kapetanović, ispred Zajednice srpskih klubova u Beču, i  Vesna i Ljubiša Dimitrijević ispred marketing agencije Idea Pro i Dijaspora Media udruženja. Umetnički rukovodilac ansambla “Kolo” ,Velimir Agovski je i dugogodišnji umetnički direktor Svetosavskog bala.

 

Osnivač bala Milorad Mateović i protojerej Nenad Mihajlović

Gospodin Mateović je zatim zapalio slavsku sveću uz prisustvo i blagoslov protojereja Nenada Mihajlovića, što je ujedno bio šlagvort za intoniranje  Svetosavske himne.  Zatim je starešina hrama Svetog Save u Beču, Nenad M. Mihajlović,  u ime Njegovog Preosveštenstva, episkopa Austrijsko-Švajcarskog gospodina Andreja, pozdravio goste i poželeo im da još dugo posećuju bal,  ovu divnu tradicionalnu priredbu posvećenu utemeljitelju Srpske Crkve, Svetom Savi.

Balu su prisustvovali ambasadori Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine u Austriji, njihove ekselencije Pero Janković Tomislav Leko, kao i generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu,  Svetlana Stanović. Kao i svake godine, bal su svojim prisustvom počastili i vojni atašei u paradnim uniformama: potpukovnik Slobodanko Lazić (Srbija) i pukovnici Duško Matić (Bosna i Hercegovina), Borislav Igov (Bugarska) i Aleksandar Vengura (Belorusija). Iz Srbije je na bal došao kapetan bojnog broda Petar Bošković iz Ministarstva odbrane.

Ambasador Srbije Pero Janković sa suprugom

Zvanično su pozdravljeni i visoki austrijski i bečki zvaničnici: dr Herbert Fuks, državni sekretar Republike Austrije u Ministastvu finansija, pukovnici Ernst Bahner i Bernd Ašauer iz Minstarstva odbrane Republike Austrije, mr Johan Gudenus, šef Poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije u Parlamentu. Prisutni su bili i gradski političari. Kao izaslanik bečkog gradonačelnika došao je dr Kurt Štircenbeher, a tu su bili Peter Florianšic i Nemanja Damnjanović, kao i predsednik bečke opštine Favoriten, Franc Markus.

Među privrednim predstavnicima bili su gospodin Mladen FIlipović, direktor privrednog predstavništva Republike Srpske  u Austriji, gospođa Natalija Jegdić, predstavnica mendžmenta Telekom Srbija grupe i gospodin Milenko Cvijanović, direktor m:tel Austria.

Poznati voditelj Žika Nikolić u toku izveštavanja sa bala

U ime Radio Televizije Srbije gost na balu  bio je popularni voditelj emisije “Žikina šarenica”, Živorad Žika Nikolić. Novinari iz Vesti, Radio Televizije Republike Srpske, magazina Svet Plus i medijskog sponzora Dijaspora.tv izveštavali su sa lica mesta i doprineli da predivna slika atmosfere Svetosavskog balau Beču obiđe svet.

Duga balska noć sa vrhunskim umetnicima, tombola za Ognjena, izbor najboljeg plesnog para…

Od trenutka kada je voditeljski par uzviknuo “Neka bude bal!” (Alles Waltzer!) krenulo se sa  balskim programom uz igru članova poznate bečke plesne škole  “Immervoll”. Uz zvuke “Srpskog valcera”  bal su otvorili Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković, a ubrzo zatim posetioci su počeli da pune podijum. Usledilo je popularno “Kraljevsko kolo”. Plesače su inspirisali i podsticali članovi KUD “Branko Radičević” iz Beča.

KUD “Branko Radičević” iz Beča

Tokom daljeg programa, izvrsni orkestar “Stanislav Binički” pod upravom maestra Vojkana Borisavljevića pratio je zvezde večeri: Jadranku Jovanović, Nedu Ukraden, Ranka Jovića  i Dušana Svilara, koji su svojim solo-nastupima i duetima stalno iznova oduševljavali brojne vesele posetioce.

Voditeljski par Sloboda Mićalović Ćetković i Vojin Ćetković su zvanično otvorili 21. Svetosavski bal u Beču

Glumački par Sloboda i Vojin Ćetković su kratke pauze između plesova i pesama ispunjavali pričajući o davnoj prošlosti, nekadašnjim balovima, ponašanju dama, plesnim knjižicama, kavaljerima, načinu odevanja koji je za bal u to vreme  bio strogo određen… Istoriji Svetosavskog bala je takođe posvećena pažnja. Gosti su saznali da je prvi održan još daleke 1846. i da je na osnovu srpskih pesama Johan Štraus sin komponovao “Srpski kadril”  i tako  doprineo njihovoj popularizaciji u visokim dvorskim krugovima.

Vrhunska muzika za sve ukuse i uzraste: Dubravka Miletić, Dušan Svilar, Ranko Jovič, Jadranka Jovanovič i Neda Ukraden

Balski fotograf je imao pune ruke posla, kao i specijalni žiri koji je i ove godine izabrao najbolji (najelegantniji i najskladniji) plesački par Svetosavskog bala, koji je nagrađen. Ove godine nagradu je osvojio Bratislav Ćuk sa ćerkom, a nagrade u iznosu od 100€ su se odrekli u korist humanitarne akcije “Prvi korak za Ognjena Jovanovića”  u kojoj su i posetioci bala učestvovali na poziv organizatora da kupe listiće za balsku tombolu, čiji će prihod biti iskorišćen za akciju. Specijanu svečanu tortu za 21. Svetosavski bal s puno ljubavi je napravila poslastičarnica “Cake Story” iz Beča.

Zvanični deo bala završen je oko jedan sat posle ponoći. Brojni posetioci su, međutim, ostali da slave i plešu sve do rane zore…..

U pripremi je i specijalna reportaža koju ćete uskoro imati prilike da pogledate.

Srpska Tina Tarner: Neda Ukraden otpevala i “Simply the Best”

 

Gosti bala: Toalete i igranje na visokom nivou

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava