Klub mladih umetnika: Mladost, poezija i “San letnje noći” u Beču

05.07.2018

„Klub mladih umetnika“, organizovao je je 5. jubilarno „Veče mladih pisaca“. Boemski ambijent bečke „Kafanice“, gde je događaj održan, pesnički stihovi i brojna mlada publika doprineli su da ovo bude jedno nezaboravno veče u Beču.

„Klub mladih umetnika“, koga uspešno vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, predstavlja deo SPKD „Prosvjeta“ i osnovan je u cilju okupljanja mladih kreativnih stvaralaca koji žive, rade i studiraju u Beču. Klub mladih umetnika kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umetnosti i kulture ima i cilj očuvanja i promocije srpske kulture i tradicije.

U petak, 29. juna 2018. godine, u organizaciji „Kluba mladih umetnika“, održano je 5. jubilarno „Veče mladih pisaca“. Boemski ambijent bečke „Kafanice“, gde je događaj održan, mogao se pohvaliti kako lepotom pesničkih stihova ali i brojnošću mlade publike, ljubitelja umetnosti.
Publika je uživala u rečima mladih autora o lepoti, ljubavi, trenucima večnosti i besmislu, o nostalgiji i snovima.

„Slogan ove jubilarne večeri je bio ,,San letnje noći“ i u potpunosti opravdava naziv događaja, jer je bilo jedno magično veče i  svima se činilo kao da sanjaju. , izjavila je prof. Vesna Špirić, organizatorka i mladi pisac.

Gitarista Vedran Gavrić je svakog izvođača pratio kreativnim instrumentalnim improvizacijama na gitari, i tako dao još lepšu notu već kvalitetnoj poeziji. Drugi učesnici  izabrali su da publici iznesu neke od najlepših dela domaće i svetske književnosti poput pesama „Ne daj se, Ines“ Arsena Dedića i „Trenuci“ H. L. Borhesa.

„Smatram da su Večeri mladih pisaca dobra prilika da se mladi ljudi sa prostora bivše Jugoslavije upoznaju, zbliže i razmijene osjećanja i ideje. Veoma mi je drago što su stekle ovoliku popularnost i kontinuirano se održavaju. Čestitam i zahvaljujem se organizatorima na uloženom trudu i odličnoj realizaciji“, izjavio je Nikola Prerad, student prava iz Banjaluke, koji do sada nije propustio nijedno pesničko okupljanje Kluba mladih umetnika.

Veče je ulepšao kratak nastup Tatjane Radisavljević, studentkinje iz Srbije i mlade pevačice, a za sve prisutne su već tradicionalno bila pripremljena mnogobrojna iznenađenja poput citata poznatih autora koje je dobio svaki posetilac.

Na kraju izvođačkog dela programa je publiku pesmama obradovala i pevačica i doktorant farmacije, Katarina Kovačević, pobednica srpskog serijala „Ja imam talenat“. Specijalno iznenađenje je bila i sjajna pevačica Ajsel Kuluzade iz Azerbejdžana, koja se takođe predstavila sa nekoliko poznatih numera, ali i Predrag Vrcelj i Jakov Božović, koji su svim pevačkim sposobnostima ulepšali veče.

„Veoma sam ponosan na naš mali jubilej. Za samo godinu i po dana rada pozicionirali smo se na kulturnoj sceni Beča i srpske dijaspore. Naše književno veče je izuzetan doživljaj. Snažne emocije ispoljene kroz stihove pred publikom u prijatnoj, intimnoj atmosferi formiraju zaista specifičnu energiju“, poručuje jedan od organizatora Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

“Pozivam sve mlade ljude koji se bave umetnošću da nam se pridruže i pomognu da “Klub mladih umetnika” iz Beča raste i razvija se“- dodao je Uroš.

Facebook stranica „Prosvjetin klub mladih umetnika“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava