Svetosavski bal u Beču protekao u sjajnoj balskoj atmosferi

29.01.2019

Svetosavski bal, najznačajnija kulturna manifestacija i najglamurozniji događaj za pripadnike srpske zajednice u Beču, održan je 24. januara 2019. godine u Park Hotelu Šenbrun. 22. Svetosavski bal u Beču biće upamćen po izvanredanom programu, vrhinskim umetnicima i sjajnoj atmosferi, kao i velikom broju počasnih zvanica i gostiju.

Raskošan program, veliki broj počasnih gostiju i zvanica, i sjajna balska atmosfera obeležile su 22. Svetosavski bal u Beču, koji je održan u četvrtak uveče 24. januara 2019. godine u  balskoj sali   Parhotela Šenbrun u glavnom gradu Austrije.

Za Svetosavski bal u Beču, čiju je tradiciju obnovio i uspešno nastavlja Srpski centar na čelu sa Miloradom Mateovićem, vladalo je veliko interesovanje, budući da je desetak dana pred održavanje, bal bio kompletno rasprodat.

Vešto pripremljen program koji je vodio šarmantan glumački par Jelena Jovičić i Slobodan Stefanović, prvaci pozorišta na Terazijama, očarao je goste bala, među kojima je i ove godine bio veliki broj onih koji su na bal doputovali iz susednih zemalja.

Pored dobre zabave i učešća u bečkoj balskoj sezoni, Svetosavski bal u Beču je i deo obeležavanja Savindana u čast prvog srpskog arhiepiskopa. Po dugogodišnjoj tradiciji bal je otpočet paljenjem slavske sveće, a zatim su gosti bala ustali i zajedno sa pevačicom etno muzike, Danicom Krstić, otpevali Svetosavsku himnu.

Kao i svaki bal na bečkoj balskoj sceni i Svetosavski bal ima svoje igrače debitante koji odigraju svoje prve valcer korake, što su učinili polaznici plesne škole „Imerfol“ iz Beča.

Ovogodišnji Svetosavski bal otvorili su, zajedno sa organizatorom Miloradom Mateovićem, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić sa suprugom.

Od trenutka kada su oni izgovorili čuvene rečenice „Neka bude bal“ i „Bal može da počne“ plesni podijum je cele večeri bio ispunjen do poslednjeg mesta.

 

Orkestar Ministarstva odbrane Republike Srbije, “Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom meastra Vojkana Borisavljevića nizao je plesne melodije.

Zajedničkim izvođenjem čuvene nosalgične melodije „Moji su drugovi“ predstavili su se i solisti ovogodišnjeg bala: Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Tijana Dapčević, Gordana Lazarević, Danica Krstić, Iva Mrvoš Anokić i Ranko Jović.

Usledile su raznovrsne melodije, evergrin hitovi,  operske arije, ali i nezaboravni hitovi. Budući da se radi o najuglednijim imenima srpske muzičke scene, vrsni solisti programa su izveli i svoje dobro poznate hitove poput “ Našao sam te“,  „Grlice“,  „Zemlje mojih snova“, „Vidovdan“ i mnoge druge.

Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“ se potrudio da dočara balsku atmosferu na srpskom dvoru u 18. i 19. veku izvodeći Knez Mihajlovo i Kraljevo kolo, kao  i igru Bojarku.

U delu specilajnih gostiju nastupio je i muzički porodični duo Danijel i Darko Piler, virtuozno izvodeći plesne i tango melodije.

Posebno je pozdravljen i počasni gost ovogodišnjig Svetosavskog bala, Policijski orkestar Republike Srpske pod dirigentskom palicom Dušana Pokrajčića i  vodstvom Jelene Atlagić.  Policijski orkestar se predstavio  publici taktovima  „Tamo daleko“, „Devojko mala“ i  „Dancing queen“. Plesni par Biljana Mučalović i profesor doktor Saša Jovanović iz Akadenskog plesnog kluba Habanera iz Banja Luke, upotpunili su savršenu balsku atmosferu.

Usledile su plesne melodije,  etno i starogradske pesme, ali i poznate džez i pop melodije. Plesni podijum je bio ispunjen sve vreme, a ništa manje nije nedostalo dobre atmosfere i u susednoj sali u kome je svirao bend „Sream“.

I ove godine izabran je najbolji plesni par, a titula pripala je predstavniku Ministarstva spoljnih poslova Eno Drofeniku i njegovoj supruzi, dok je titulu za najbolju balsku toaletu dobila Neda Đondović. Nagrade im je dodelila supruga Ambasadora Nebojše Rodića, doktorka  Jana Cvijić- Rodić.

Svetosvski bal je trajao do sitnih sati, a veliki trud i zalaganje organizatora koji su pripremili izvrstan program, doprineo je da gosti sa velikim oduševljenjem i raspoloženjem isprate manifestaciju i zadovoljni napuste balsku dvoranu.

Naravno sa željom , da sledeće godine opet budu gosti Svetosavskog bala 2020 godine, tako da su organizatori već zapisali rezervacije za sledeći Svetosavki bal.

POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA 

 

Počasni gosti Svetosavskog bala 2019.-te godine

U nizu počasnih gostiju našli su se  Zoran Đorđević, ministar za socijalna pitanja, rad i boračka pitanja Republike Srbije, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić , predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Aleksandar Gajević, državni sekretar u ministarstvu za kulturu i informisanje Republike Srbije, Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, ambasador Eno Drofenik, šef protokola u Ministarstvu za Evropu, integraciju i spoljne poslove Austrije, Rastko Janković, pomoćnik direktora uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u ministarstvu spoljnih poslova Srbije, potpukovnik Slobodanko Lazić,  izaslanik odbrane  Srbije u Austriji, pukovnik Ernst Bahner, Šef vojnog protokola u Saveznom ministarstvu za odbranu Republike Austrije, pukovnik Bernd Ašauer, predstavnik ministarstva odbrane Republike Austrije, pukovnik Dušan Matić, izaslanik odbrane Bosne i Hercegovine u Austriji.

Balu je takođe prisustvovala u ime generalnog sponzora prisustvovala i Jelena Radojković , direktorka kompanje „GO4yu“ Telekom Srbija u pratnji Nebojše Žugića – direktora Arena Sport TV kanala, kao i Aleksandar Vidaković sa sestrom Natašom, vlasnici dnevnog lista „Vesti“.

Vesna Jugović De Vinča je na bal došla sa  aktuelnim misicama Srbije i Crne Gore, Sanjom Lovčević i Natalijom Gluščević.

Na balu su se našli i predstavnici austrijskih političkih stranaka, te su u ime Socijaldemokratske stranke Austrije, pored ostalih,  na balu prisustvovali Kristijan Kovačević, poslanik Socijaldemokratske partije  u austrijskom parlamentu i predsednik parlamentarne grupe prijateljstva izmedju Austrije i Srbije i Kurt Šturzenbeher , u ime gradonočalnika Beča Mihaela Ludviga, član gradskog veća i poslanik u pokrajinskoj vladi Beča i Markus Franz, predsednik desete bečke opštine Favoriten.

Takodje su i Slobodarsku stranku Austrije predstavljali pored ostalih Johan Gudenus, šef poslaničkog kluba Slobodarske stranke Austrije i  Maksimilian Kraus, član vlade grada Beča bez portfelja,  poslanik srpskog porekla u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović i Konstantin Dobrilović, savetnik austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea.

Ispred Narodne partije Austrije, gosti bala su pored ostalih bili i Markus Velbič-Milan, član gradske vlade Beča bez portfelja kao i Gudrun Kugler, poslanica Narodne partije Austrije u parlamentu i Karoline Hungerlender poslanica u bečkom parlamentu.

Prihod od ovogodišnje balske tombole će u saradji sa rubrikom Humanitarni most dnevnog lista „Vesti“ biti  uplaćen opštoj bolnici u Pasjanu na Kosovu i Metohiji.

 

O Svetosavskom balu

U 19. veku, održan je prvi Srpski Svetosavski bal u Beču. Knez Miloš Obrenović, angažovao je Johana Štrausa mlađeg da komponuje »Srpski kadril« specijalno za ovaj bal, koristeći srpske narodne pesme kao lajtmotiv.

Zahvaljujući Srpskom centru, koji je pre 22. godine obnovio tradiciju održavanja srpskog bala u Beču, Svetosavski bal je postao najznačajnija kulturna manifestacija i najglamurozniji događaja za pripadnike srpske zajednice u Beču i šire.

Svetosavski bal predstavlja i veliki organizacioni zadatak koji se uspešno realizuje zahvaljujući timu i organizacionom odboru koji ulaže velike napore  da program bala zadovolji najrazličitije interese i želje, a da istovremeno održi svoj nivo prestižne kulturne manifestacije.

Članovi organizacionog odbora Svetosavskog bala:

Milorad Mateović – Osnivač bala i predsednik Srpskog centra, Vesna Dimitrijević predsednica Dijaspora TV  i super vizor bala, Velimir Agovski, umetnički direktor Goran Karan potpredsednik Srpskog centra, Ljubiša Dimitrijević, vlasnik agencije Idea Pro i mag Ana Bošković.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava