Kuća sloge i jedinstva: Otvoreno Udruženje Srba u Austriji

12.10.2019

Udruženje Srba u Austriji treba da bude Srpska kuća sloge u dijaspori sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

12U Beču je u petak 11. oktobra 2019. godine otvoreno „Udruženje Srba u Austriji“, koje je simbolično nazvano  „Srpska kuća“ i  ima za cilj napredak otadžbine, negovanje srpske kulture, tradicije i jezika. 

Udruženje su osnovali tri najaktivnija društva u Beču: SPKD „Prosvjeta“, SKD „Bambi“ i Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“.

Svečano otvaranje novog udruženja i njegovih prostorija počelo je intoniranjem himne Srbije i Austrije u izvođenju „malog hora“ SPKD „Prosvjeta“, a u toku večeri je izveden bogat kulturno umetnički program.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i Episkop austrijsko-švajcarski Andrej obratili su se prisutnima i u svojim govorima poželeli Srbima iz cele Austrije da se ujedine pod jednim krovom Udruženja.

“Već 1965. su Srbi u Austriju mogli da dođu bez viza, a već posle par decenija počela su da se nižu udruženja. I ovo udruženje je simbol jedinstva naroda Srbije u Austriji, a ono što je važno je da nas podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, rekao je u svom govoru ambasador Rodić.

Svečanosti u Beču prisustvovali i zvaničnici iz Srbije  potpredsenik skupštine Vojvodine Damir Zobenica, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica beogradske opština Savski Venac Irena Vujović, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, predsednik Srbobrana Radivoje Paroški, kao i predstavnici austrijskih institucija.

Gradonačelnik Novog Sada preneo je pozdrave predsednika Srbije i Vlade, rekavši da oni podržavaju ovaj projekat sa ciljem da se konačno dobije objedinjena Srpska kuća.

“Sazrelo je vreme da se Srbi u Austriji ujedine, okupe, da imaju svoju kuću odakle će krenuti u različite bitke za bolju poziciju srpske zajednice”, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svečanom otvaranju Udruženja Srba u Austriji.

Vučević je najavio otvaranje sličnih udruženja širom Evrope.

Prostorije udruženja nalaze se na adresi Thaliastraße 87, u 16. bečkom becirku.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava