Dijaspora TV na sajmu migrantskih medija u Austriji

24.09.2013

Ovogodišnji sajam migrantskih medija u Austriji imao je poseban fokus na teme raznolikost i toleranciju. Na sajmu se predstavila  TV-emisija „Dijaspora TV“ i premijerno prezentovala novi internet portal.

Sajam pod nazivom „Mediji.Migracija – Raznolikost nema alternativu” ove godine održava se 24. i 25. septembra 2013.  u Bečkoj gradskoj dvorani (Wiener Stadthalle). Osnovni cilj ovog sajma je da okupi predstavnike migrantskih medija u Austriji, kao i da proširi  medijsku saradnju između njih.
Na sajmu se predstavila  TV-emisija „Dijaspora TV“, koja je ovom prilikom premijerno prikazala i svoj novi internet portal www.dijaspora.tv
prvi dvojezični kulturno-informativni medij, koji je fokusiran na pitanja migracija, interkulturalnosti i integracije. Svoj štand je imala i austrijska televizija OKTO TV na kojoj se emituju i brojne emisije na našem jeziku, među kojima i Dijaspora TV.

Prisustvo brojnih austrijskih političara na sajmu medija

Zvanično otvaranje počelo je 24. septembra u jutarnjim satima prigodnim pozdravom organizatora i pokrovitelja sajma.
Posetiocima se prvo obratio Rudolf Hundstorfer, austrisjki ministar za socijalna pitanja i zaštitu potrošača. On je pozdravio goste i istakao važnost ovog Sajma i važnost integracije za Austriju.
Zatim je goste pozdravio državni sekretar za integracije Sebastijan Kurc. Kurc je izjavio da se integracija mora desiti na svim nivoima i da vidi vidi napredak u priznavanju inostranih diploma, što je mnogima olakšalo pristup austrijskom tržištu rada. Državni sekretar se osvrnuio i na emocionalnost koja prati pitanja migracija i integracije, konstatujući da političari olako daju emocionalne izjave koje rezonuju u javnosti.
„Šta si, umesto odakle si“, izjavila je narodna poslanica iz redova Zelene partije Alev Korun, izražavajući nadu da će se migracija u Austriji, najzad, početi da se shvata drugačije. Korun, koja je jedini dvojezični poslanik u nacionalnom parlamentu, naglasila je da će se migracije nastaviti, jer je to neminovnost austrijskog društva i zaključila da su višejezičnost i raznolikost snaga Austrije.
U nastavku uvodnog dela obratila se i Nurten Julmaz, kandidatkinja SPÖ-a za parlamentarne izbore 2013.: „Nije samo raznolikost bez alternative, već su i migracije bez alternative“. Ona je rekla da bi Beč bez migranata bio stariji, siromašniji i grad potpunog sivila.
Prisutnima se obratila Brigite Jank, predsednica Privredne komore Beča i  Gerhard Hirci, upravnik Privredne agencije Beča, koji je pomenuo aktivnosti Privredne agencije po pitanju etničke ekonomije. Agencija je sprovela studiju koja se bavi  preduzećima čiji vlasnici imaju migracionu pozadinu. Prema njegovim rečima , migranti čine čak jednu trećinu bečkih preduzetnika uz zaključak da je nivo njihovog obrazovanja i kompetentnosti izuzetno visok.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava