Verski praznici: Sveta tri kralja kod katolika i Badnji dan za pravoslavne vernike

06.01.2018

Svake godine 6. januara u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i mnogim drugim evropskim zemljama se proslavlja praznik - Sveta tri kralja. U Austriji, 6. januar je zvanični praznik i tada se završavaju katolički božićni običaji, a nastavljaju pravoslavni božićni običaji. Pravoslavna crkva i vernici istog dana slave Badnji dan i Badnje veče.

Verski praznik “Sveta tri kralja” su u hrišćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su, prema jevanđelju, došli da se poklone Isusu posle rođenja. Slavlje ovog praznika ima svoje početke u istočnim hršćanskim crkvama, kao Isusovo rođenje (koje kasnije počinje da se slavi kao Božić).

Pohod trojice mudraca koji su došli u Betlehem da se poklone novorođenom kralju, kao i sve događaje Isusovog detinjstva do njegovog krštenja na Jordanu. U katoličkoj crkvi ovaj dan se slavi 6. januara, kao Bogojavljenje.

Kod katoličkih vernika, pali se poslednja božićna sveća, završava blagoslov domova i porodica i uklanjaju božićnje jelke. Kako se u Austriji obeležava Božić u krugu porodice i kako izgleda jelovnik u pojedinim delovima Austrije pročitajte u našem predhodnom tekstu.
Sveta tri kralja je neradni dan u Austriji, a ujedno i poslednji dan božićnjeg raspusta za đake u Austriji.

 

Badnji dan i Badnje veče za pravoslavne vernike

Pravoslavna crkva i vernici 6. januara slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića, rođenja Isusa Hrista. Svake godin,  28. novembra počinje  šestonedeljni Božićni post koji traje do 7. januara. Prema hrišćanskom učenju, Božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je prema predanju, 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi.
Badnji dan i Badnje veče, pored Srpske Pravoslavne crkve , slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Božić se praznuje 7. januara, kao uspomena, na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg. Praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva kod pravoslavaca, a posebno Srba, ukrasio je ovaj praznik najlepšim verskim običajima i obredima.

Verski praznici kao što su Božić i Uskrs su najveći verski praznici i kod pravoslavnih i kod katoličkih vernika.

Pročitajte i ovo: Praznične liturgije na Badnji dan i Božić u Beču 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava