Na dnu jezera Gazivode otkriven dvor srpske kraljice Jelene Anžujske

08.08.2020

Posle višemesečne pripreme i pretraga, ispod površine jezera Gazivode na severu Кosova kod mesta Brnjak, pronađeno neprocenjivo kulturno i istorijsko blago.

Tajna skrivena gotovo pola veka na dnu jezera Gazivode, konačno je „isplivala“ na površinu uz pomoć međunarodnog tima podvodnih arheologa i naučnika. Oni su posle višemesečne pripreme i pretraga, ispod površine ovog jezera na severu Кosova kod mesta Brnjak, pronašli neprocenjivo kulturno i istorijsko blago.

Građevine ispod vode na ušću Oklačkog potoka u Brnjačku reku mogle bi biti  dvorci same Jelene. Кao posebna senzacija projekta je mogućnost da su istraživači otkrili mesto na koje su prenete mošti Jelene Anžujske, za kojima se decenijama traga. Sedamdesetih godina prošlog veka na ovom mestu su vršena slična ispitivanja, tadašnji političari su doneli odluku da se ceo kraj sa iskopinama i obližnjim naseljima potope i napravi veštačko jezero Gazivode. Voda jetera se u jednom periodu godine povlači i tada su se nazirale zidine.

Jelena Anžujska

Žena Stefana Uroša Prvog, majka srpskih svetih kraljeva Dragutina i Milutina, baka svetog kralja Stefana Dečanskog i pra baka cara Dušana, Jelena Anžujska od roda kraljevskog, došla je u Srbiju u proleće 1250. godine. Prema predanju, suprug je dočekao mirisom jorgovana, zasađenim dolinom Ibra da je podsećaju na francusku provansu.

Svojevremeno jedna od najprosvećenijih ličnosti, govorila je nekoliko jezika, bila velika ktitorka i dobrotvorka. Zamonašila se 1280. godine u crkvi Svetog Nikole u Skadru, preminula 1314. u Brnjaku, sahranjena u svojoj zadužbini Bogorodičinoj crkvi u Gradcu. Prva srpka kraljica i jedina žena rimokatolkinja, koja je kanonizovana za pravoslavnu sveticu. Supruga je nadživela gotovo četiri decenije, koje je provela u svojim dvorima u Brnjaku.

Prema sadašnjim nazivima, zemlja Kraljice Jelene Anžujske je obuhvatala istočnu i deo zapadne Hercegovine, deo Hrvatske, čitavu Crnu Goru, deo Albanije, deo Raške (Srbija), i deo Kosova. Značajniji gradovi u zemlji kraljice Jelene su bili: Kotor, Bar, Ulcinj, Skadar, Trebinje, Plav, Gusinje, Brskovo, Drijevo, Sveti Srđ, Drivast, Danj i Sard.

Iako je upravljala svim ovim gradovima Jelena Anžujska je ostala da živi na Kosovu.

Svedočanstvo o tome kako je živela i vladala srpska vladarka Jelena Anžujska koja proglašena sveticom, sadržaće delove igranog i dokumentarnog filma, koji se već snima u toku istraživanja.

Trejler za film koji se poslednjih dana nalazi na Jutjubu samo golica maštu, ali i uverava da je u pitanju projekat visokog kvaliteta, vrhunske produkcije i sa ozbiljnom stručnom podrškom.

 

Osim naših stručnjaka, istraživanja koja su na Кosmetu rađena tokom ledenih januarskih dana ne bi uspela bez pomoći podvodnih arheologa iz Rusije.

„Neizmerno sam zahvalan entuzijastima koji dele našu strast prema takvim otkrićima, značajnim ne samo za Srbiju, jer spadaju u tragove svetske kulturne baštine. Njih oko četrdeset došlo je kombijima iz Sankt Peterburga sa opremom vrednom dva i po miliona evra. Samo činjenica da su na „minus 100“, kada je najbolja vidiljovost pod vodom, danima ronili, govori o snazi i važnosti ovog poduhvata. Njihova lica, kada su izranjali, radosna i preneražena od onoga što su videli, nedvosmisleno svedoče o vrednosti ovih otkrića“, govori Dušan Jovović.

Iako je mladi umetnik uspeo da animira domaće i strane naučnike, da potroši sopstvenu ušteđevinu da bi iza sebe ostavio nešto vrednije od novca, projekat neće moći da bude nastavljen bez podrške države.

Ostaci škole za dame

Među podvodnim otkrićima su i ostaci škole za dame, verovatno prve srpske prosvetiteljke Jelene Anžujske, kao i delovi dvorca u potopljenom selu Brnjaci, odakle je upravljala teritorijom ondašnje Zete, Trebinja, Plavom, Poibarljem, objašnjava Jovović.

„U školu koju je osnovala upisivala je siromašne devojke, učila ih pismu, muzici, vezu, pismenosti, a zatim ih udavala za srpsku vlastelu. Veruje se da je kroz tu školu prošla i carica Milica. Istorija svedoči da kralj Milutin verovatno ne bi bio to što jeste da nije imao tako obrazovanu, mudru i dalekovidu majku, Jelenu Anžujsku“.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

ŽIVITE U BEČU  I POTREBNA VAM JE DIPLOMA NEMAČKOG JEZIKA ZA VIZU, DRŽAVLJANSTVO I UNIVERZITET? Jezički institut OSSTARRICHI je pravo mesto za vas! Pozovite odmah i informišite se o vašem kursu!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Manastir Visoki Dečani iskazao solidarnost sa Notr Damom

Vidovdan: Sudbonosni datum srpskog naroda i njegove istorije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava