VIDEO: Automobil Tesla sa autopilotom u Bečkoj šumi

07.04.2018

Postoje indicije da je vozač jednog automobila Tesla aktivirao funkciju autopilota i tako se vozio putem Höhenstraße kroz Bečku šumu. A video, koji je tom prilikom snimio, već je videlo preko 100.000 korisnika jutjuba.

Postoji verovatnoća da se vozač jednog Teslinog automobila ovih dana sa uključenim autopilotom provozao „groznim, krivudavim, brdskim putem bez horizontalne signalizacije“, kako on sam opisuje put Höhenstraße koji kroz Bečku šumu vodi od 19. bečkog becirka do uzvišenja Kahlenberg iznad Beča. Sudeći po snimku u dužini od nekih šest minuta, koji je, izgleda, napravio sam vozač, auto je ovaj put prešao bez ikakvih problema.

Ali, to što je ovaj vozač uradio, nije možda baš u skladu sa zakonom i mogao bi, ako ga pronađu i ako se dokaže da je prekršio pravila, da računa sa pravnim posledicama. Na snimku se vidi uključen autopilot i samo gornji deo volana, tako da se ne može sa sigurnošću reći da li je ili nije držao donji deo volana. Ako nije, onda bi to predstavljalo prekršaj koji povlači za sobom i odgovarajuću kaznu.

U Beču nema deonica nekog puta na kojoj bi postojala mogućnost za testiranje takvih automobila. Na autoputu A2 u Štajerskoj postoji tako nešto. U pojedinačnim slučajevima Ministarstvo saobraćaja izdaje dozvole za testove te vrste. „Odgovornost snosi vozač“, kaže se u saopštenju ministarstva za dnevni list „Heute“.

 

Udesi sa smrtnim posledicama

Automobili Tesla sa uključenom funkcijom autopilota su već nekoliko puta imali udese sa smrtnim posledicama. Prvi put je pre dve godine u Floridi zabeležen smrtni slučaj u udesu jednog Teslinog automobila sa aktiviranim autopilotom u putnom saobraćaju. I vozač i autopilot su prevideli jedan kamion na koji su naleteli i tom prilikom je poginuo vozač. To je bio prvi smrtni slučaj posle više od 200 miliona kilometara testiranja sistema autopilota.

A pre nekoliko dana je u Kaliforniji jedan automobil, koji je upravljao samim sobom, udario u zaštitnu ogradu pored puta, pri čemu je vozač takođe poginuo.

Da bi imao pregled puta i okoline, autopilot koristi kamere i senzore sa ultrazvučnim talasima. Na taj način on može da drži tempo, odstojanje i brzinu, da prikoči ako se pojavi neka prepreka, ili da je izbegne, kao i da se sam uparkira. Istovremeno proizvođač Tesla stalno naglašava, da ugrađeni kompjuterski programi ne znače automatski da je elektroautomobil automatski i sposoban da se sam kreće i da sam sa sobom upravlja, već da vozač mora da drži ruke na volanu i u svakom trenutku ima pregled situacije. Pa ipak, na internetu su objavljeni brojni snimci na kojima se vidi da se mnogi vozači Teslinih automobila ne drže ovih preporuka.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava