Lobau: Bečka džungla i Nacionalni park

15.05.2024

Beč je poznat po svojim brojnim zelenim površinama i sadržajima za rekreaciju i odmor. Ali, da li ste znali da Beč ima i džunglu?

Beč ima i džunglu? Da, možda ne baš pravu, kao one u Africi, ali to je mala prašuma sa brojnim vodenim površinama i nalazi se u delu grada koji se zove Lobau i deo je Nacionalnog parka Donau-Auen („Dunavski ritovi“).
Lobau spada u poslednje nedirnuto ritsko-močvarno područje u Evropi. Nalazi se u istočnom delu grada Beča i ima površinu od 2.300 hektara, što čini  jednu trećinu Nacionalnog parka. To je jedan od šest  austrijskih nacionalnih parkova.
Ovo životno stanište brojnih vrsta biljaka i životinja najbolje se može upoznati putem organizovanih ekskurzija na različite teme, najbolje peške ili biciklom. Čitavo područje Lobau je pokriveno dobro markiranom mrežom staza za pešačenje i za bicikliste. Na nekim mestima je čak dozvoljeno i kupanje.

Do Lobaua se može stići javnim prevozom ili do određene tačke i vlastitim automobilom, ali i čamcem direktno iz centra grada, i to svakoga dana od 2. maja do 26. oktobra  sa polaskom u 09.00 sati od mosta Salztorbrücke.  Čamcem se ide Dunavskim kanalom sve do bečke džungle, gde se u kući Nacionalnog parka mogu pogledati izložbe i dobiti prve informacije o tom području.

Ovom kućom na samom ulazu u bečki deo nacionalnog parka rukovodi gradska uprava za šumarstvo i poljoprivedu (MA 49) i odavde se kreće u fascinantan svet flore i faune . Veliki vrt sa igralištem i avanturama za decu kao i klupama za piknik pružaju priliku za opuštanje, odmor, razonodu i igru.

Tematski izleti i eskurzije

U Lobau se održavaju i tematske ekskurzije na teme životinjskog,biljnog i vodenog sveta. Ponuda se kreću od foto safarija, ekskurzija do ptičjeg života u Lobau, ili  istorijskim stopama Napoleona u Lobau. Više informacija o ekskurzijskom programu, kao i informacije o rezervacijama dostupne su na na broju telefona +43 1 4000 49495 ili na e-mailu   nh@ma49.vien.gv.at

Dolazi lepše vreme i zato prvi naredni slobodan dan planirajte sa svojom porodicom i prijateljima za odlazak u ovu bečku „džunglu“.
Više informacija na Nationalpark Donauauen

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava