Zatvara se Glavna železnička stanica u Beogradu

16.06.2018

Glavna železnička stanica u Beogradu, posle 134 godina, biće zatvorena. Od 1. jula vozovi više neće saobraćati sa nje, saopštila je kompanija "Infrastruktura železnice Srbije".

“Infrastruktura železnice Srbije” najavila je da će od 1. jula ove godine u potpunosti obustaviti železnički saobraćaj na Glavnoj železničkoj stanici Beograd, što je šest meseci ranije nego što je najavljeno.

Podsećamo, od 1. jula, ova stanica će prestati sa radom, a većina vozova biće već od 16. juna preusmerana na stanicu u Topčideru, kao i na stanicu Beograd-centar (Prokop).

U zgradi dosadašnje železničke stanice biće Istorijski muzej Srbije. Zgrada stare Železničke stanica spolja će biti rekonstruisana novim fasadama, a iznutra će biti ispunjena istorijskim sadržajima. Ove godine počinje i potpuna rekonstrukcija Savskog trga na kome će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, čime će taj trg postati pandan Trgu Republike i Beograd će dobiti drugi centar koji simbolično znači spuštanje grada na reke, saopštio je zamenik gradonačelnika, Goran Vesić.  Iza stanice biće parking na nekoliko podzemnih nivoa, a iznad parkinga park sa fontanama.

Poslednji voz za Bar sa Glavne železničke stanice Beograd ispraćen je 15. juna uz pesmu “A sad adio”.

Prvi voz ka Baru iz Beograda krenuo je 30. maja 1976. godine, a samo dva dana ranije, tom prugom prošao je “Plavi voz” u kome su se vozili Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka.

Glavna železnička stanica u Beogradu izgrađena je 1884. godine, kada i prva železnička pruga u Srbiji, od Beograda do Niša. Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta 1884. godine u 15 sati, a prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču.

Na zgradi železničke stanice piše rimskim slovima MDCCCLXXXIV „Ova zgrada podignuta je 1884 god. u vreme kada Beograd broji 35480 stanovnika”.

 

Prokop postaje glavna železnička stanica Beograda!

Osim vozova između Srbije i Crne Gore, od 1. jula svi međunarodni vozovi saobraćaće do železničke stanice “Beograd Centar” (stanica Prokop), koja će biti i polazna stanica ovih vozova u suprotnom smeru. Reč je o dva voza iz Budimpešte, kao i po jednom vozu iz Beča, Ljubljane, Ciriha, Soluna i Sofije do Beograda i iz glavnog grada Srbije za Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Švajcarsku, Grčku i Bugarsku.

Za vozove u unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju, koji su do sada saobraćali preko Glavne železničke stanice Beograd, od 1. jula polazna i dolazna stanica biće “Beograd Centar” u Prokopu.

Stanica Prokop  povezana je sa 2 autobuske linije gradskog saobraćaja 34 (Senjak – Prokop – Pere Velimirovića) i kružnom linijom 36 (Prokop – Slavija – Glavna železnička stanica – Prokop).

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava