Beograd i Beč sada povezuje i Sporazum o saradnji

19.10.2019

Beograd i Beč spajaju duga istorija plodne saradnje gradskih uprava, bogato nasleđe i savremeni tokovi u oblasti kulturne saradnje, kao i snažni zajednički privredni interesi.

(c) Facebook @bg.gradonacelnik

Gradonačelnici Beča i Beograda Mihael Ludvig i Zoran Radojičić su potpisali, u petak 18. oktobra 20119. godine u Beču, Sporazum o saradnji dva glavna grada, u  okviru kojeg se gradovi obavezuju na unapređenje razmene informacija, znanja i iskustava u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Sporazum predviđa  intenzivniju kooperaciju u oblastima kao što su razvoj pametnih gradova, urbanizam, stanovanje, zdravstvo i starenje, otvoreni podaci, kultura i kulturno nasleđe, kao i privreda i turizam. Bliska saradnja je u obostranom interesu, a njeni plodovi se mogu osetiti i izvan granica Beograda i Beča.

Radojičić je, u izjavi Tanjugu, naglasio da je sporazum vrlo značajan s obzirom da Beč i Beograd imaju dugu tradiciju i dobre odnose.

“Prethodni gradonačelnici su želeli da potpišu memorandum o saradnji između, a ta inicijativa je postojala i prethodnih decenija. Meni i gradonačelniku Ludvigu je pripala čast da danas potpišemo ovaj sporazum. Beč je grad koji je u mnogim segmentima gradske uprave, komunalnih usluga, pametnog grada, i mobilnosti jedan od vodećih u svetu. To je nešto što nama služi kao model i želimo da kroz to učimo I unapredimo Beograd”, kazao je on.

Radojičić je ukazao i na značaj dijaspore u saradnji dva grada.

“Sigurno je da dobri odnosi država pre svega kreću od dobrih odnosa i saradnje između ljudi na lokalnom nivou. Dobro je da saradnja Beča i Beogarda krene od opština, pa da ide dalje između celih gradova, a na kraju između Austrije i Srbije. Saradnja je dobra, ali uvek može biti bolja. Vrlo je značajno da u Beču živi više od 200.000 naših građana, koji su ovde dobro prihvaćeni”, ukazao je on.

Rekao je da je u razgovoru sa ljudima iz gradske uprave Beča bilo reči kako da se unapredi i položaj srpske zajednice kako bi bili još zadovoljniji.

 

 

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig naglasio je da se sporazum tiče saradnje u oblastima budućnosti, a saradnjom žele da unaprede dva grada.Gradonačelnik Beč je istakao da podržava članstvo Srbije u EU i rekao da se nada još tešnjoj saradnji dva grada unutar Unije.

“U svim tačkama koje se tiču razvoja naša dva grada smo saglasni. Bilo bi poželjno da Beograd i Srbija budu deo EU. Razvijamo trenutno planove saradnje za Dunavsku strategiju koja ne zahteva članstvo u EU. Ali, bilo bi mnogo lakše sprovesti projekte u delo ako bi Srbija i Beograd bili deo Unije”, naglasio je Ludvig.

Beograd i Beč spajaju duga istorija plodne saradnje gradskih uprava, bogato nasleđe i savremeni tokovi u oblasti kulturne saradnje, kao i snažni zajednički privredni interesi.

Beograd i Beč su gradovi približno istog broja stanovnika i geografskih karakteristika, tako da je pojačana saradnja između dva glavna grada obostrano korisna.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bečka opera i Narodno pozorište u Beogradu proslavljaju 150 godina postojanja

Beograd i Beč: Izložba „Primenjena nostalgija“ u Beču

Beogrаd nа listi pet nаjkreаtivnijih grаdovа u svetu

Srbija na Međunarodnom sajmu „Ferien“ u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava