Zlatna medalja: Krunisana kraljica atletike Ivana Španović

04.03.2018

Ivana Španović konačno je osvojila šampionsku titulu i zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu, skočivši 6,96 metara.

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović je  u Birmingemu  na Svetskom dvoranskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju i postala svetska šampionka. 

Do prvog zlata na šampionatu sveta došla je skokom 6,96 u četvrtoj seriji.  Drugo mesto zauzela je olimpijska vicešampionka Britni Ris koja je skočila 6,89, dok je treće mesto pripala Sostene Moguenari Tarum (6,85).

U  prvoj seriji Ivana je došla do rezultata 6,89 metara, i prvog mesta.Držala se na  vrhu  sve do četvrte serije kada je Britni Ris skočila na istinu razdaljinu. Pošto je njen drugi skok bio duži od Ivaninog, našoj atletičarki je u četvrtoj seriji bili potrebno da skoči do 6,78 metara. Međutim, na oduševljenje  njenih navijača ona  je skočila 6,96 metara,  i tako osvojila prvo mesto.

To je zapravo bio i poslednji skok Ivane Španović na ovom takmičenju, pošto ostale takmičarke nisu uspele ni da budu blizu njenog dostignuća.

Ivana Španović je 2017., po prvi put u karijeri, godinu završila kao prva na svetskoj rang listi i spremno najavila uspehe u 2018. godini. Kao što je danas dokazala u Birmingemu, ništa nije moglo da je zaustavi na njenom putu do zlatne medalje. Bravo Ivana!

Ivana nije krila suze prilikom intoniranja himne “Bože pravde”, a ni prilikom davanja izjave za sajt Svetske atletske federacije.

– Osećaj je stvarno dobar, toliko je mnogo bilo pokušaja, toliko drugih medalja i dobrih skokova, ali sam konačno uspela da stvorim zlatni skok. Osećam satisfakciju i stvarno sam srećna – prvo je što je rekla Ivana posle nastupa.

Prošle godine Srbija je bila u trci za domaćina Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2020. godine, ali nažalost nije uspela jer je za samo dva boda pobedila Kina.
Srbija je 2017. godine  bila domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva, za šta su dobijene sve pohvale, tako da je Atletski savez Srbije očekivao  da Beograd bude domaćin i Svetskog prvenstva.

Ipak,  glasanjem je izabran  kineski grad Nanking, a Beograd je dobio dva glasa manje. U konkurenciji je bio i  poljski grad Torun.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava