Кuća kao da je iz turskog ropstva – pomozimo usamljenoj četvorci kod Кumanova! (video)

25.07.2023

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći, kako bismo obezbedili normalne uslove za život porodici Mitrović!



Foto: www.srbizasrbe.org

Iako odrastaju u čisto albanskom selu Sopot u Severnoj Makedoniji, najmlađi Mitrovići najveći su navijači naše fudbalske selekcije i ponose se time. Naravno, dečaci prednjače u tome, Aleksandar (13) i Nemanja (7):

„Ja se zovem isto kao naš napadač Aleksandar Mitrović, njega najviše pratim kad igra. Voleo bih njegov dres da imam. Svi smo navijali za reprezentaciju Srbije kada su igrali na Svetskom prvenstvu. Nemanja i ja igramo po ceo dan fudbal, ali nam se probušila lopta, pa koristimo sada ovu izbušenu!”
Osim njih dvojice, ovu skromnu i izmučenu porodicu čine još roditelji Miroslav i Nadica, kao i devojčice, Aleksandrova sestra bliznakinja Aleksandra (13) i mlađa Danijela (9).

„Nemam mnogo igračaka, pa se kod kuće igramo žmurke i fudbala. U školi mi je omiljeno muzičko jer volim da pišem note. Najviše bih volela da dobijem lepu kućicu i roze sobu, pa da tu proslavljamo rođendane. Sada ima dosta buba, ali ih se ne plašim“ – izdeklamovala je ljupka Danijela.

Foto: www.srbizasrbe.org

Trošna kuća deluje kao da datira iz vremena kada se naš narod iz tih krajeva oslobađao od turskog ropstva. Sastavljena od kamenih ploča i blata, s krovom ispunjenim slamom, skroz uleglim plafonima u dve skromne i hladne prostorijice, jedino je utočište ovim mališanima. Svi spavaju u jednoj sobi, gde je šporet.

„Кuću nam daje na održavanje jedan čovek, nemamo ništa naše. Dao nam je da ne bi dalje propadalo i da ne bi mogao niko provaljivati. Ima mnogo vlage, nije baš stanje da bi se živelo u njoj, ali šta da radimo. Кupatilo nemamo, pa se kupamo u koritu, kao u staro vreme. Tu malo niže živi tašta u svom kućerku, pa je i to jedan od razloga što smo tražili smeštaj u ovom selu” – ispričao je otac Miroslav.

Pogledajte video o porodici Mitrović:

Komletnu priču i fotografije o porodici Mitrović možete pogledati na zvaničnom sajtu organizacije Srbi za Srbe , kao i način na koji možete donirati novac.

Organizacija „Srbi za Srbe“ je aktivna i u  Beču od 2016. godine i svakim danom u njenim redovima je prisutno sve više članova. Bečki ogranak „Srbi za Srbe“ aktivan je u mnogobrojnim kulturno-društvenim manifestacijama, kao i sportskim događajima. Okosnicu organizacije čine mladi i vredni ljudi okupljeni oko zajedničkog cilja da pomognu porodice sa više dece koje žive u oskudici.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Donatorsko veče u hramu Vaskrsenja Hristovog u 2. okrugu

SPOJI: Humanitaran turnir u malom fudbalu „Royal cup“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava