Sevdah Meets Jazz: Koncert Amira Medunjanin & Bojan Zulfikarpašić

16.10.2018

Koncert u Beču, bosansko-hecegovačke pevačice Amire Medunjanin i srpsko- francuskog pijaniste Bojana Zulfikarpašića ostaviće  bez daha sve ljubitelje džez i balkanskog melosa.

Foto: (c) Elmedin Behremović

U poznatom bečkom džez klubu Porgy &Bess, u ponedeljak  22. okrobra 2018. godine održaće se koncert poznate pevačice Amire Medunjanin iz Bosne i Hercegovine i džez pijaniste iz Srbije, Bojana Zulfikarpašića.
Amira Medunjanin je proteklih godina postala poznata i svuda u svetu tražena zahvaljujući sjajnoj interpretaciji sevdaliki i tradicionalnih pesama Balkana. Nastupala je na brojim regionalnim i svetskim muzičkim festivalima, a kritičari je nazivaju “kraljicom” sevdalinki. Veoma posećenim koncertima, Amira i njene kolege, sa kojima nastupa, šire tradicionalni zvuk Balkana širom sveta, i neguju narodno muzičko blago sa ovih prostora.

Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnimmuzičarima i na mnogobrojnim koncertima uspešno predstavlja kulturu s naših prostora na svetskoj World Music sceni. Njezinu opčinjenost lepotom usmene tradicije Balkana prepoznali su i brojni europski kritičari i žiriji pa je Amira dobitnica nekoliko prestižnih europskih nagrada uključujući i onu za “Najbolji ženski vokal 2012. godine” koju dodeljuje francuska Fondacija Orange. Muzički kritičar Garth Cartwright je naziva “bosanskom Billie Holiday” uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Bojan Zulfikarpašić (poznat i kao Bojan Z)  rođen je u Beogradu i  živi u  Francuskoj od 1988. godine. Nakon školovanja u Mičigenu vratio se u Srbiju na služenje vojnog roka, i tada je, svirajući u vojnom orkestru, upoznao bogatu tradiciju balkanske muzike. Nakon što se preselio u Pariz 1988. godine, objavio je prvi album „Bojan Z Quartet“. Nastupio je na više od hiljadu koncerata, na najpoznatijim džez festivalima kao što su Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, Jazz in Marciac itd. Godine 2002. dobio je titulu „vitez reda umjetnosti i književnosti” Francuske vlade i Nagradu „Đango Rajnhart“ Francuske džez akademije. Poslednjih godina se uspešno bavi i producentskim poslom, naročito na albumima Mišela Portala “Baïlador” i Amire Medunjanin “Amulette”.

 

Kad se spoje sevdah i džez nastaje čarolija

Koncert u Beču, bosansko-hecegovačke pevačice Amire Medunjanin, i srpsko- francuskog pijaniste Bojana Zulfikarpašića  ostaviće  bez daha sve ljubitelje džez i balkanskog melosa.

Kada: 22. oktobar 2018. sa početkom u 20:30 časova
Mesto održavanje: Porgy &Bess ,Riemergasse 11, 1010 Wien

Ulaznice za koncert  Amira Medunjanin & Bojan Zulfikarpašić  možete kupiti na zvaničnom Internet sajtu Porgy &Bess.

Pogledajte i gostovanje Amire Medunjaninu u emisiji “Dijaspora Uživo”

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava