Austrija: 240 milijardi evra ušteđevine

31.10.2017

Danas je Svetski dan štednje. Austrijanci su poznati kao štedljiv narod i najviše vole štedne knjižice. Iako već godinama ne dobijaju kamate, i dalje se ne upuštaju u riskantne finansijske projekte.

Za tri četvrtine Austrijanaca štednja je vrlo važna. Skoro je sprovedeno ispitivanje koje je pokazalo da prosečni stanovnik štedi 239 evra mesečno. Tu smo, naravno, uključeni i “mi”, kao i ostali mnogobrojni stranci, mada se u ispitivanju ne prave razlike te vrste. Postoje prilične razlike između saveznih pokrajina. Po glavi stanovnika najviše se “špara” u Štajerskoj (266 eura), Vorarlbergu (265 eura) i Tirolu (255 eura), a najmanje u Beču (209 eura). Na štednim knjižicama i tekućim računima trenutno leži celih 240 milijardi evra, što uz neverovatnu sumu od 20 milijardi evra u kešu, koji se čuvaju u privatnim domaćinstvima zajedno iznosi čak 260 milijardi evra.

Nedavno su objavljeni rezultati studije koja pokazuje da austrijske štediše i dalje najviše cene štedne knjižice (76%). Akcije se slabije prodaju, iako bi u vreme skoro nepostojećih kamata mogle da donesu mnogo veću dobit. Procene kažu da bi na primer 10 posto kapitala s knjižica na tržištima akcija samo za poslednjih pet godina vlasnicima donelo cele 4 milijarde evra dobiti. Austrijanci međutim ne odustaju od svog tradicionalnog načina štednje, u kojem su pored knjižice vrlo omiljeni tzv. “Bauvertrag” koji ima 59% ljudi i polisa životnog osiguranja (41%).

82% Austrijanaca štedi “Za ne daj Bože”, dakle da bi imali rezervu. Preko 40 procenata žele da imaju novac za starost i negu, odnosno za nabavku kuće, stana ili auta.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava