Pasoš preko mobilnog? Planira se online-platforma za administrativne poslove

22.01.2018

Projekat oesterreich.gv.at korisnicima treba da omogući da preko svog mobilnog  "posećuju" državne službe i podnose brojne zahteve. Jedan od njih je zahtev za novi pasoš.

Vlada planira da uvede novu digitalnu online-platformu pod nazivom oesterreich.gv.at koja ubuduće građanima treba dalje da olakša obavljanje administrativnih poslova. Kada projekat bude završen biće, na primer, moguće da se preko aplikacije na mobilnom telefonu postavi zahtev za izdavanje novog pasoša ili promene u registru prijava prebivališta.

Savezna ministarka za privredu i digitalizaciju, dr Margarete Šrambek (Schramböck) je izjavila da će se u prvom koraku povezati postojeće ponude državne uprave kako bi se još više približile građanima i olakšale im život. Do sadašnjih usluga ove vrste trenutno se dolazi na različite načine ili su samo ograničeno kompatibilne za finalne aparate kao što su Smartphones, koje u međuvremenu upotrebljava 95 posto korisnika u Austriji.

Platforma oesterreich.gv.at korisnicama treba da omogući centralni pristup najkorišćeninijim aplikacijama uprave u koje spadaju: servis za građane help.gv.at, portal preko kojeg preduzimači mogu da obavljaju brojne administrativne poslove  pod nazivom usp.gv.at i zbirka zakona i propisa koja postoji na platformi ris.bka.gv.at

Pasoš preko mobilnog

U sledećoj fazi izgradnje platforme građanima treba učiniti pristupačnim deset najčešće korišćenih usluga državne uprave u koje spadaju podnošenje zahteva za novi pasoš ili za izmene podataka u registru prebivališta ili motornih vozila. U fokusu projekta stoje olakšani načini pristupa  (Single-Sign-On), jednostavnost korišćenja i kompatibilnost s mobilnim aparatima, a kruna projekta će biti obavljanje administrativnih poslova putem telefonske aplikacije.

Projekat korisnicima treba da omogući da preko svog mobilnog telefona  “posećuju” državne službe i podnose brojne zahteve. Korisnicima će, naravno, i dalje biti moguće da sami odluče na koji način žele da obavljaju svoje administrativne poslove: i dalje lično ili preko Handy-a.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava