Austrija: Humanitarna predstava „Na Drini ćuprija“ i Tihomir Stanić premijerno u Inzbruku

11.05.2022
Foto: SPOJI

U nedelju, 8. maja 2022, u Inzbruku je u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI priređena humanitarna monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju našeg proslavljenog glumca i producenta Tihomira Stanića. Predstava koja je zbog pandemije korona-virusa od 15. marta 2020. dva puta odlagana, posle više od dve godine konačno je izvedena pred publikom u Inzbruku i Tirolu, dok su neki od gostiju doputovali čak iz Beča, Salcburga, Minhena i Milana.

Sav prihod od ove monodrame namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci u Tirolu, a zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od 2.368,70 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže.

Monodrama „Na Drini ćuprija“ po romanu našeg nobelovca Iva Andrića odigrana je u prostoriji OeGB-a Tirol u Inzbruku. Tihomir Stanić ovu monodramu igra već 21 godinu, a prvi put je gostovao u ovom delu Austrije, gde ju je meastralno odigrao u ulozi Andrića. Uspeo je da prenese emociju na mnoge u sali, tako da su mnogo i plakali tokom predstave, posle koje je svim prisutnima ispričao o sebi i svom životnom i profesionalnom putu, povezivši taj deo sa recitacijama pesama naših slavnih pesnika kao što su Ljubomir Simović, Duško Radović, Branko Ćopić i Brana Crnčević.

U ulozi moderatora bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI, dok su se prisutnima obratili diplomirani prevodilac i tumač Filip Vlajić, predsednik SPOJI i jedan od osnivača, Bernhard Xefler, predsedavajući Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca Tirol (FSG) i predsedavajući Uprave veća komora u Radničkoj komori Tirol, kao i Oliver Ranisavljević, funkcioner FSG Tirol, predsednik Zajednice Srba Tirol i zamenik predsednika SPOJI-a.

Od počasnih gostiju bili su prisutni Bernhard Hefler, prota Aleksandar Stolić, paroh inzbruški, članovi Crkvenog odbora inzbruškog, gospođa Đuja Bećirević Tešanović, članica Upravnog odbora Radničke komore Salcburga, počasna članica SPOJI-a i nekadašnja članica Skupštine grada Salcburga, predstavnici Bavarsko-srpskog akademskog foruma iz Minhena, predstavnici Asocijacije srpskih studenata u Austriji, predstavnici KSK-a „Petar Kočić – Zmijanje“ iz Figena, Boško Vasilić, vlasnik Lekerland imbisa, Goran Spasojević, predstavnik preduzeća Tesla-edv, predstavnici hotela Dolinger iz Inzbruka, kao i predstavnici preduzeća VFM2-grupe.

Tihomir Stanić, prvi put je bio u Inzbruku  u martu 2014. godina kadaje SPOJI organizovao Prvi okrugli sto o Diani Budisavljević u Gradskom arhivu Inzbruka, iste te godine u septembru je u Inzbruku započeo snimanje igranog filma o Diani Budisavljević.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava