Austrija: “Hvala” gastarbajteri!

24.04.2013

"Gastarbajteri" značajno doprineli ekonomskom razvoju Austrije, a Zelena partija Austrije je želela i zvanično da im kaže "Hvala".

Stranka Zelenih zvanično je u znak zahvalnosti takozvanim gastarbajterima rekla „Hvala“ za njihov celokupan doprinos. U zgradi parlamenta u Beču povodom pedesetogodišnjice od prvog sporazuma za regrutovanje radne snage u Austriju organizovan je svecani prijem. Radi se o Sporazumu „Raab-Olah“ od pre više od 50 godina, koji važi za osnov dolaska radne snage iz zemalja bivše Jugoslavije i Turske.

Liderka stranke Zelenih Eva Glawischnig i poslanica u parlamentu ove stranke Alev Korun zahvalile su se za privredni, društveni i kulturni doprinos koji su prvi migranti pružili i dalje doprinose austrijskom društvu. Simboličnim gestom Glawischnig je uručila cveće Lazaru Bilanoviću, Süleyman Tatlisöz, Ramizi Emrić i Asimi Mustedangić. Oni su kao predstavnici „tipične“ prve generacije pridošlica tokom diskusije izneli svoja iskustva i doživljaje kao gastarjbajteri. Melih Gördesli čitao je odlomke iz njegove knjige „Ohne Heimat“ (Bez domovine), koja opisuje sećanja iz detinjstva autora i njegovog dolaska iz Turske u Beč.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava