Austrijska privreda pokazuje veliko interesovanje za Srbiju

22.06.2017

Privredna komora Srbije je na dobrom putu ka međunarodnom povezivanju i pozicioniranju srpske privrede u inostranstvu.

Tanjug /RAS Srbija

Predsednik Austrijske privredne komore, Kristof Lajtl, je posle susreta s Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije, 21. juna u Beču naglasio da je austrijska privreda zainteresovana za Srbiju i da je Privredna komora Srbije za kratko vreme postala vrlo uspešna i uticajna organizacija koja pomaže privrednicima u zemlji.

“Vrlo smo zainteresovani za privrednu saradnju sa Srbijom, jer nam je u blizini i skoro smo susedi“, rekao je Kristof Lajtl predsednik Austrijske privredne komore , posle razgovora s Markom Čadežom. Lajtl je naglasio da dve komore kao pripadnici evropske porodice imaju mnogo zajedničkih interesa i dobru saradnju. Međusobno poverenje je važno posebno za buduće investicije.

Prvi čovek Austrijske privredne komore je podsetio na značajne aktivnosti Privredne komore Srbije koje su dovele do poboljšanja okvirnih uslova za privrednike. Lajtl je pohvalio digitalizaciju servisnih usluga, pomake u uvođenju dualnog školovanja u Srbiji, kao i mere koje podržavaju izvoz i promociju srpskih firmi u inostranstvu.

Lajtl se pozitivno izjasnio i o brojnim delatnostima Privredne komore Srbije na putu ka međunarodnom povezivanju i pozicioniranju srpske privrede u inostranstvu.

”Privredna komora Srbije je danas aktivna kako u Evropi, tako i u Šangaju, Dubaiju i drugim svetskim regionima. To je veliki uspeh, jer su za kratko vreme preduzeti mnogi koraci. Austrija se s tim radom započela još posle Drugog svetskog rata da bi do danas izgradila mrežu od 110 svojih privrednih predstavništava u svetu. Uvereni smo da će Srbija to mnogo pre postići,“ rekao je Lajtl.

Po njegovom mišljenju Privredna komora Srbije mora sama da odredi koje će još korake preduzeti, jer najbolje poznaje potrebe Srbije. Lajtl je dodao: “Ponosni smo na to što smo Privrednu komoru Srbije mogli da podržimo svojim iskustvima, što ćemo raditi i u budućnosti, posebno u oblasti obrazovanja, osnivanja firmi, digitalizacije i internacionalizacije. Mi bismo, međutim, mogli da učimo i od Srbije“.

S obzirom na činjenicu da su u Austriji aktivni mnogobrojni privrednici koji služe kao most saradnje između dve države, Lajtl je rekao da je dobar predlog predstavnika Privredne komore Srbije  da se osnuje odgovarajući gremijum i tim povodom zaključio:

Austrijska privredna komora će podržati i realizovati sve projekte koji bi mogli da dovedu do daljeg produbljivanja saradnje i razmene informacija.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava