Bašta u centru grada: Bečlije dobile novu oazu na Karlsplatz-u

01.03.2016

Poznati bečki trg, Karsplatz pretvoren je u pravu zelenu oazu. Karlova bašta (Karls Garten) otvorena je za sve Bečlije koji žele da uživaju u prirodi u samom centru grada.

U centru Beča, na poznatom trgu Karlsplatz na oko 2.000 m2 uređena je bašta čija su vrata otvorena za sve posetioce, a služiće i za naučna istraživanja.

Cilj ovog projekta je da se Bečlije bolje upoznaju sa prirodom, pa čak i postanu pravi farmeri. Planirano je da bašta ima više od 50 vrsta voća i povrća, a takođe će u sklopu nje raditi i pčelari. Tkozvana gradska bašta je  projekat nastao na inicijativu Grada Beča, a organizatoru su tim sa poljoprivrednog univerziteta u Beču (BOKU)  i učenici i studenti koji će svakodnevno raditi na očuvanju i proširenju Karlove bašte.

Vođa projekta Simone Rongitsch objasnila je da ova bašta ne predstavlja samo mesto gde raste voće i povrće već će predstavljati i centar naučnih istraživanja koji će dati važne informacije o vrtlarstvu u jednoj metropoli i poziva građane da i oni učestvuju sadeći biljke.

U cilju zaštite biljaka od otrovnih gasova, zasađena je živa ograda kako bi plodovi odgajeni u ovoj bašti bili zdravi i jestivi.

Projekat “Karlova Bašta” će trajati narednih 5 godina, a svaka godina ima svoje težište. Ove godine fokus leži na poznatim vrstama voća i povrća, a sledeće godine sadiće se manje poznate vrste.

Gradska savetnica za okolinu, Ulli Sima, je ovaj projekat pohvalila rekavši da se gradska deca uz pomoć takvih projekata vraćaju prirodi i samim tim se i međusobno upoznaju. „Urban Gardening (gradsko vrtlarstvo) u blizini centra grada još nije zaživelo, ali se planira jos šest sličnih bašta u centru Beča “ dodala je Ulli Sima.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava