Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

08.05.2020

Beč konstantno radi na povećanju zelenih površina iako čak  53% gradske teritorije zauzimaju zelenilo i parkovi. Najnovije istraživanje pokazuje da je Beč najzeleniji grad na svetu za 2020. godinu.

(c) pixabay

Stanovnici Beča mogu zaista da budu ponosni na grad u kome žive. Vrlo često pristigne vest da je Beč vodeći, ili jedan od vodećih gradova u Evropi ili svetu u nekoj oblasti života. Najnovije istraživanje konsultantske kuće Resonance Consultancy  pokazalo je da je  Beč najzeleniji grad za 2020. godinu. Odmah iza Beča u ovoj kategoriji su i Minhen, Berlin i Madrid.

U takozvanom “Best Cities Ranking-u” upoređeno je 100 gradova širom sveta koji imaju više od milion stanovnika i ujedno najveći broj preporuka na Tripadvisor-u. Beč je u sveobuhvatnom plasmanu  zauzeo 36. mesto, a prema “Green-Cities-Ranking-u” prvo mesto. Ovo su neki  od kriterijuma koji su zeleni gradovi morali da ispune:

-procenat javnih zelenih površina
-procenat obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije
-procenat stanovništva koji koristi javni prevoz za odlazak na posao
-koncentracija PM10 (µg/m3) čestica u vazduhu
-potrošnja vode po stanovniku
-dostupnost mogućnosti za recikliranje i kompostiranje
-broj trgovina sa lokalnim proizvodima

Beč je bodove osvojio na osnovu “inovativnih ideja u polju mobilnosti i javnih parkova”. Pored toga se istakao i kao jedan od retkih gradova sa nacionalnim parkom u okviru grada, park Donau-Auen. Prema plasmanu  Resonance Consultancy austrijska prestonica predstavlja pravi evropski primer lokalnog javnog prevoza. Skoro polovina stanovništva poseduje godišnju kartu za javni prevoz i redovno je koristi.

“Odličan rezultat pokazuje da Beč u mnogim oblastima predstavlja uzor za druge metropole. Parkovi i zelene površine u gradu koji su dostupni stanovnicima čine upravo taj visoki kvalitet života. Kao pametan grad sa održivim idejama za mobilnost, energiju, život i rad, Beč je dobro opremljen za budućnost”, rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

(c) pixabay

 

Grad Beč konstantno radi na povećanju zelenih površina iako čak  53% gradske teritorije su zelene površine. Inače,  Evropska unija preporučuje da svaki grad treba da ima između 20 i 25 odsto zelene površine, sve ispod toga znači da njegovi stanovnici nemaju dovoljno čistog vazduha. U Beču trenutno ima oko 850 parkova, a narednih godina biće uređeno 13 hektara novih zelenih površina.

Da bi se u centralnim delovima grada smanjila temperatura u letnjim mesecima zbog zagrevanja asfalta, betona i krovova zgrada, grad namerava da ozeleni brojne fasade, stanice javnog prevoza  i drugo. Od velikog značaja su i drveća po ulicama i parkovima. U čitavom gradu ima oko 480.000 drveća, a svake godine se zasadi oko 3.000 novih stabala.

Grad Beč poslednjih decenija održava poznatu akciju “Šuma mladih Bečlija” (“Wald der jungen WienerInnen”) u kojoj se svake godine posadi više hiljada stabala, tako da je Beč svake godine sve više zeleniji grad.

Da li ste znali?

– Da je Beč dom mnogim rojevima pčela i da je u gradu postavljeno više od 450 košnica, a neke se nalaze i na krovu skupštine grada Rathaus-u. To potvrđuje činjenicu da je Beč,  sa velikim brojem parkova i livada idealan dom za pčele.
– Da je  Beč je jedini glavni grad na svetu, u kome, unutar gradske teritorije, postoji i rađa 700 hektara vinograda.
– Da se u novonastalom pametnom bečkom delu grada „Seestadt Aspern“ izgrađuju fudbalska igrališta na 15 metara visine, na krovu javne garaže

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom visokog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz javnih česmi.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Lobau: Bečka džungla i Nacionalni park

Bečka izletišta: Javnim gradskim prevozom u prirodu

Restorani u Beču okruženi zelenilom i sa pogledom na park

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava