Bečka atrakcija: DONAUTURM u novom ruhu

24.06.2018

 Bečka atrakcija, Dunavski toranj ( Donauturm) zablistao je novom ruhu. Potpuno je renoviran, u elegantnom retro stilu i sa novim ponudama.

(c) Donauturm Wien Fb

Bečka atrakcija, Dunavski toranj ( Donauturm) jedno je od najlepših mesta za panoramski pogled u Beču. Početkom juna zablistao je novom ruhu jer je  potpuno renoviran, u elegantnom retro stilu i sa novim ponudama.

Sa svojih 252 metra visine Dunavski toranj je najviša građevina Austrije. Otvoren je 1964. godine u Dunavskom parku 22. bečke opštine i omiljena j bečka atrakcija i znamenitost.

Posljednjih meseci vršena je kompletna obnova. Rotirajući restoran na 170 i kafić na 160 metara visine potpuno su modernizovani, ali s ipak uređeni u prvobitnom elegantnom stilu 1960-ih godina.

Osim gastronomskih ponuda renovirana je i platforma sa koje se pruža impresivan panoramski pogled na Beč. U ovom delu se nalaze ekrani s informacijama o okolnim građevinama  na osam jezika stranih jezika, a dodirom na  ekran (  touchscreen )  je moguće približiti pogled na posmatrane objekte. Samo jednim klikom je moguće razgledati i Beč u noćnom izdanju.

Renoviranje je rađeno prema dizajnu austrijskog arhitekte Gregora Eichingera, a novi dizajn je sećanje na period kada je Dunavski toranj bio simbol bečke Međunarodne izložbe vrtova.

Dunavski toranj je od 2001. godine zaštićeni spomenik, a godišnje ga poseti blizu pola miliona ljudi.

 

DC  i Millenium Tower: Prve visoke komšije

U neposrednoj blizini Donauturm-a, na obali „Novog Dunava“ (Neue Donau) Beč  ima još jednu atrakciju , stakleni toranj po imenu DC Tower. Ovo moderno zdanje 250 metara visine je nadmašio Millenium Tower (202 m) na suprotnoj obali Dunava. Planove za novi biznis centar je osmislio francuski arhitekt Dominique Perrault. Fasada je, po njegovoj viziji nalik na dunavsku vodu. Oficijalno ime nove zgrade je DC Tower 1 jer se planira,  u budućnosti, izgradnja još jedne zgrada od oko 170 metara. Iako je visina DC Tower-a za divljenje, ipak nije viši od Donauturm-a koji je inače, sa 252 metara, najviša građevina u Austriji.

Na poslednjim spratovima DC Tower-a otvoren je španski hotelski lanac „Melia Hotels International“ i novi restoran/bar pod imenom „57 Restaurant & Lounge“. Pored restorana na Donauturm-u, ovo je drugi po redu restoran sa pogledom na panoramu Beča. Do sada je restoran na Donaturm-u promovisan kao restoran na najvećoj visini u Beču na 170 metara. Međutim ,  restoran na vrhu DC Tower-a je za oko 50 metara “iznad” konkurencije.

“Millennium City” je peti  po veličini tržni centar u Beču i nalazi se na adresi Handelskai 94-96.
U sastavu centra je 100 lokala na 50000 m2, a tu je i 2.300 parking mesta koja su besplatna na 3 sata.
U Millennium-u  se nalazi  i mega bioskop, UCI Kinowelt.
“Millennium City” je prepoznatljiv i po svom savremenom arhitektonskom rešenju i otvoren je 2000. godine u čast početka novog milenijuma.  Zgrada u obliku tornja je vidljiva u velikom delu Beča.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava