Donauinselfest: Najveći muzički festival na Dunavskom ostrvu u Beču

28.04.2019

Donauinselfest, muzički festival na Dunavskom ostrvu u Beču, ima bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz.

(c) www.donauinselfest.at Foto: Andreas Jakwerth

Početak leta u Beču ne bi se mogao zamisliti bez, već legendarnog, muzičkog festivala na Dunavskom ostrvu, Donauinselfest. Ovogodišnje, 36. izdanje najvećeg besplatnog muzičkog festivala u Evropi  održaće se od 21. do 23. juna 2019. godine i odvijaće se pod motom „Svi smo mi zajedno Beč“. 

Na ukupno 13 bina i 17 tematskih ostrva biće ponuđeno 600 sati programa, a za odličnu atmosferu pobrinuće se predstavnici svih muzičkih pravaca – od panka, elektronske i rok muzike do hip-hopa i šlagera.

Tematski, težište ovogodišnjeg festivala će biti na negovanju austrijske muzičke kulture, pre svega austrijske pop muzike.

Drugoga dana, u subotu uveče, glavni događaj je nastup barda austropopa, Wolfganga Abrosa, na najvećoj bini festivala. A redovni posetioci festivala znaju da je austropop već od samog početka ove manifestacije fiksna tačka u programu događaja. Na toj bini, istoga dana će nastupiti i austrijski duo „Seiler & Speer“. Austrijska muzika je i do sada činila skoro 80%  programa, a ove godine je predviđen nastup najznačajnijih predstavnika austropopa iz poslednjih pet decenija.

Posebna pažnja se posvećuje muzičkom podmlatku tako da će mladi talenti iz Austrije, pojedinci i grupe,  imati mogućnost da svoje umeće pokažu u okviru programa „Rock The Islad Contest“. Ko će od mladih umetnika nastupiti, odlučiće žiri, a prijave se trajale do 24. aprila 2019. godine. Inače, poslednjih godina je oko 2.500 „zvezdica koje obećavaju“  konkurisalo za nastup pred publikom na Donauinselfestu.

Osim autropopa, biće muzike za svačiji ukus. Ljubitelji šlagera već se raduju nastupima Marca Ventre und Melisse Naschweg, a Hugel i Darius & Finlay će se pobrinuti da i fanovi Dancepop-a i House-a odu zadovoljni kući. U kulturnom šatoru će se oriti od smeha kad budu nastupali  Stermann & Grissemann kao i Lisa Eckhart, koja je proglašena za austrijsku kabaretistkinju godine.

Organizatori iz redova Socijaldemokratske partije se nadaju da će ih i vreme poslužiti, i računaju kao i prethodne godine sa oko 3 miliona posetilaca za tri dana.

Dunavsko ostrvo u Beču je omiljeno izletište Bečlija, mesto za rekreaciju, ali i kupalište sa 42 km plaža.

Više informacija o festivalu i programu na internet stranici Donauinselfest.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava