BEČKI IZBORI: Ubedljiva pobeda socijaldemokrata i Mihaela Ludviga

12.10.2020

Prema prvim službenim rezultatima, bečke socijaldemokrate (SPÖ) ostaju na vlasti u glavnom gradu Austrije, kojim upravljaju od 1945. godine, pošto su osvojili ubedljivu pobedu nad ostalim strankama.

Prema prvim rezultatima, u koje još nisu uključeni glasovi putem pošte, Socijaldemokratska stranka Mihaela Ludviga, gradonačelnika Beča od 2018. godine, osvojila je oko 42 odsto glasova.

Narodna stranka (ÖVP)  je sa 18,8 odsto  drugi veliki pobednik  izbora u Beču jer je uspela da udvostruči broj glasova i vrati se na drugu poziciju.

Zeleni su sa 14,1 odsto  zauzeli treće mesto, a najveći gubitnik na izborima u Beču je  Slobodarska partija (FPO), koja je  osvojila svega 10 odsto glasova, što je za 20 odsto manje nego na prošlim izborima 2015. godine.

 

U bečkoj skupštini biće još Neos koji trenutno ima oko osam odsto glasova.
Na izborima je dobar rezultat zabeležila i liberalna partija Neos, koja je  osvojila 8 odsto glasova i ima mesto u bečkoj skupštini.

Za Hajnca Kristijana Štrahea(Team Strache), još se ne zna da li je prešao cenzus, jer se računa da bi njegova stranka  mogla osvojiti između 3,5 i 5,5 odsto glasova.

Pošto u ove procente nisu uračunati glasovi putem pošte, konačni rezultati ovih Bečkih izbora 2020. godine biće poznati tek za par dana. Skoro 40 odsto Bečlija glasalo je putem pošte.

Na izbore je izašlo 68 odsto glasača, manje nego 2015. godine, kad ih je bilo 75 odsto.

Izborna komisija je zadovoljna sigurnosnom i epidemiološkom situacijom na ukupno 1.500 izbornih mesta u Beču.

 

 

Gradonačelnik Beča

Mihael Ludvig je rođen u Beču 1961. godine. 1994/95. je bio opštinski poslanik u opštini Floridsdorf , od 1996-99. poslanik Saveznog veća Parlamenta, a od 1999. poslanik Gradske skupštine. Od 2007. do 2018. godine  Ludvig je bio na funkciji gradskog/pokrajinskog ministra za stambena pitanja.

Posle gotovo 24 godine provedene na funkciji gradonačelnika Beča dr. Mihael Hojpl (Michael Häupl) predao je  dužnost Mihaelu Ludvigu (Michael Ludwig).

Ludvig je 27. januara 2018. godine izabran za  šefa Socijaldemokratske stranke (SPÖ) u Beču. On je prilikom glasanja dobio 551 važeći glas i tako diskvilifikovao protivkandidata Andreasa Šidera (Andreas Schieder). To je bio prvi put u dugoj istoriji Socijaldemokratske stranke Austrije da su postojala dva pretendenda za šefa stranke koja već decenijama vlada u glavnom gradu.

Od 2018. godine je Mihael Ludvig gradonačelnik Beča. S obzirom da je njegova partija osvojila najviše glasova Beč će oi dalje ostati “crven”. Ostaje još i odabir koalicionog partnera, a Ludvig je izjavio da su još sve opcije otvorene.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava