Izbori u Beču: Glasanje će se odvijati sa svim merama predostrožnosti zbog korone

21.09.2020

Bečki izbori održaće se 11. oktobra i zbog pandemije korona virusa, postojaće koncept bezbednosti za glasače, za članove komisije i ostale angažovane na dan izbora.

Foto (c) PID/Markus Wache

U nedelju, 11. oktobra 2020. godine u Beču se održavaju izbori za Gradsku, odnosno Pokrajinsku skupštinu (Wiener Gemeinderats) , kao i za 23 veća gradskih opština (Bezirksvertretungswahlen).

Zbog trenutne situacije sa korona virusom, na bečkim izborima postojaće određeni koncept bezbednosti kako za glasače, tako i za članove komisije i svih angažovanih na biračkim lokalima. Izborna komisija će se unapred testirati na koronu, što uključuje oko 12.000 osoba. Za ispitivanje će se koristiti “Gurgel metoda”, to jest, testiranje iz grla.

Sve Bečlije moraju nositi masku na biračkom mestu, a takođe se mora poštovati i sigurnosna distanca od jednog metra. Pored toga, svi glasači treba da ponesu svoju hemijsku olovku.

Koncept bezbednosti na Bečkim izborima biće istaknuti na plakatima i ukazuju na obavezu nošenja zaštite za usta i nos i držanja udaljenosti od jednog metra.

 

 

 

Nošenje zaštitne maske

Birači  moraju sa sobom poneti zaštitnu masku i nositi je od ulaska u zgradu gde se nalazi biračko mesto i sve vreme dok traje procedura glasanja. Izborna komisija takođe mora nositi zaštitu za usta i nos u kompletnoj zgradi i na biračkom mestu.

 

Sopstvena hemijska olovka ili dezinfikovana hemijska olovka

Glasači koji imaju pravo glasa trebaju da ponesu svoju hemijsku olovku sa kojom će glasati. U suprotnom, na biračkom mestu će biti dostupne dezinfikovane olovke. Ovog puta, u glasačkoj kabini neće biti hemijskih olovaka!

 

Dezinfekcija nameštaja i kontaktnih mesta na biračkom mestu

Pored osnovne dezinfekcije nameštaja, kao što su glasačke kabine, glasačke kutije, stolovi, sva kontaktna mesta sa kojima birači dolaze u kontakt, brišu se i dezinfikuju na dan izbora, neposredno pre početka izbornog vremena u 7:00 sati. Kontaktne tačke se dezinfikuju na svaka dva sata i na dan izbora.

 

 Ventilacija biračkog mesta

Biračko osoblje je u obavezi da biračko mesto provetrava najmanje svaki sat, i to najmanje tri minuta pre početka izbora i tokom ostatka dana, osim ako se ne izvrši mehaničko provetravanje biračkog mesta.

 

„Mesto za identifikaciju“ napravljeno od pleksiglasa

S obzirom na to da se maska koja prekriva lice mora na kratko skinuti da bi se proverio identitet birača sa pravom glasa,  na svim biračkim mestima biće mesto/paravan od pleksiglasa kako bi se osiguralo da se ovaj postupak sprovodi na siguran način.

 

Higijena na biračkom mestu

Broj osoblja koje će voditi brigu o higijeni na Bečkim izborima je povećano. Pored osoblja za čišćenje na licu mesta, na dan izbora dostupni su i mobilni specijalni timovi za čišćenje koji će uklanjati  prljavštinu, vršiti dopunu sapuna, papirnih ubrusa i toaletnog papira.

 

Šta se bira 11.oktobra? Ko može glasati?, detaljnije pročitajte u našem predhodnom tekstu IZBORI U BEČU: Beč bira 11.oktobra

Svi oni koji u periodu izbora  sumnjaju da su zaraženi ili su oboleli od korona virusa treba da se obrate „mobilnoj“ izbornoj komisiji.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava