Beč dobio nagradu UNESCO-a za inovativnu i održivu stanogradnju

02.10.2020

Beč je dobio nagradu za svoju "inovativnu, inteligentnu, umreženu i održivu" stambenu politiku.

Foto: Stadt Wien/Christian Fürthner

Beč je već dugi niz godina u svetu uzor za stanogradnju, a sada je to zvanično objavio i UNESCO, i preduzeće Netexplo za istraživanja budućnosti i inovacije.

Među deset nagrađenih gradova na različitim društvenim poljima, Beč je dobio nagradu za svoju “inovativnu, inteligentnu, umreženu i održivu” stambenu politiku.

“Ova nagrada je još jedno visokorangirano, međunarodno priznanje koje potvrđuje naša nastojanja i doslednu misiju naše Smart City strategije. Poboljšanje kvaliteta života i stanovanja Bečlija nama je uvek u centru pažnje”, izjavio je gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

Socijalna stanogradnja u Beču gaji stogodišnju tradiciju i do sada je mnogim generacijama omogućila  stanovanje po prihvatljivim cenama, tako da danas oko  60 odsto Bečlija živi u subvencioniranim stanovima.

Komunalna stambenogradnja ima dugu tradiciju u Beču, ona je jedinstvena i predstavlja najuspešniji stambeni projekat  u svetu.

Osim Beča, kineski grad Shenzhen je nagrađen za napredak u javnom prevozu, Dakar za nove impulse u obrazovanju i za njegova virtualna sveučilišta, Singapur za svoj niskokarbonski urbani razvoj, a glavni grad Estonije – Talin, za digitalnu transformaciju.

Žiri je ocenjivao pre svega odgovore na pitanje upravljanja porastom stanovništva i njegovog sklada sa dobrobitom i blagostanjem stanovnika jednog grada.

Ceremonija dodele nagrada u sedištu UNESCO-a u Parizu je otkazana zbog drugog talasa korona virusa, a trofej za Beč stigao je diplomatskim putem.

Beč najveći stanodavac na svetu i raspolaže više 230.000 stanova

Poslednjih nekoliko godina  na različitim lokacijama u Beču biće izgrađeno ukupno 4.000 opštinskih stanova prema novom konceptu. U planu su sledeći projekti: Handelskai, Wolfganggasse, Aspern Seestadt i Engerthstrasse.

Prednosti opštinskih stanova u Beču:

– 7,50 evra košta kirija/po kvadratnom metru bruto

– Nisu potrebna nikakva vlastita finansijska sredstva

– Nema kaucije

-Ugovori za stanovanje se zaključuju na neograničeno vreme

Svi opštinski stanovi u Beču  se izdaju preko preduzeća Bečki stanovi – „Wiener Wohnen“ prema važećim kriterijumima.

Posebne pogodnosti za mlade i one sa dužim boravkom u Beču

Bečka stambena kartica, Wiener Wohn-Ticket  omogućava brže nalaženje stana iz čitave ponude opštinskih i komunalnih stanova u Beču, vodeći računa o individualnim potrebama zainteresovanih. Posebna pogodnost je predviđena za mlade između 17 i 30 godina starosti koji imaju potrebu za vlastitim stanom, a konkurisati mogu sa posebnom karticom za mlade – Wiener Wohn-Ticket für JungwienerInnen.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava