Bečki univerzitet slavi 650 godina postojanja i veliki jubilej

13.03.2015

Bečki univerzitet je svečanom akademijom obeležio 650 godina postojanja. Čestitku je poslao i papa Franja. Ovaj veliki jubilej će biti obeležen brojnim manifestacijama.

(c) Uni Wien

Bečki univerzitet je u četvrtak proslavio svoj jubilej, 650 godina postojanja. Time je Bečki univerzitet najstariji univerzitet u nemačkom govornom području i jedan od najstarijih u Evropi. Svečanoj akademiji koja je održana tim povodom prisustvovali su, između ostalih, i predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednica saveznog Parlamenta Doris Bureš i savezni ministar za nauku Rajnhold Miterlener. Papa Franja je poslao lično potpisanu čestitku.

Univerzitet je osnovan 12. marta 1365. godine ukazom vojvode Rudolfa, nazvanog „ktitor“. Univerzitet je u prvim godinama radio u skromnim uslovima jer još nije bilo odgovarajuće zgrade, a njegov dobročinitelj vojvoda Rudolf je umro još te iste, 1365. godine. Tek 1385. godine Univerzitet je dobio svoju prvu zgradu u današnjoj ulici Postgasse. Situacija se poboljšala u 17. veku gradnjom zgrade Starog univerziteta. Davne 1884. godine je izgrađena današnja glavna zgrada Univerziteta na Ringu u stilu renesanse, a u skladu sa istoricizmom Ringa.

Danas Bečki univerzitet broji 9.700 zaposlenih na 15 fakulteta i četiri  centra za naučno istraživanje. Oko 92.000 studenata mogu da biraju između ukupno 180 smerova studiranja. Time je Bečki univerzitet najveća austrijska istraživačka institucija i najveća obrazovna institucija.

„Bečki univerzitet je mesto nauke i prosvetiteljstva. On je, zahvaljujući brojnim studentima iz inostranstva, i nepobitan most grada prema svetu. Ova razmena u otvorenom duhu i naučna saznanja koja odatle proističu u značajnoj meri doprinose da Beč i u buduće ima položaj privrednog i društvenog centra“, naglašava Andreas Mailat-Pokorni, gradski ministar za nauku.

Tokom čitave jubilarne godine biće organizovane brojne izložbe i manifestacije, kao što su, recimo, izložba u Nacionalnoj biblioteci „Beč 1365. Kako je nastao jedan univerzitet “ ili Međunarodna veslačka regata na Novom Dunavu, gde će, između ostalih, učestvovati i timovi iz Oksforda i Kembridža.

Više o ovoj obrazovnoj ustanovi možete pročitati na zvaničnoj internet stranici Bečki univerzitet – Uni Wien.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava