Studiranje u Beču: Velika potražnja za smeštajem i velika razlika u cenama

02.04.2019

Veliki broj studenata znači i veliku potražnju za smeštajem, pa se studenti van Beča dovijaju na sve moguće načine.

Na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Beču studira oko 200.000 mladih iz čitavog sveta, što ga čini najvećim univerzitetskim centrom po broju studenata u nemačkom govornom području.

Veliki broj studenata znači i veliku potražnju za smeštajem, pa se studenti van Beča dovijaju na sve moguće načine. Oni sa dubljim džepom iznajmljuju namešten stan, dok se drugi odlučuju za studentske domove ili dele stan sa više lica u takozvanim WG (Wohngemeinschaften).

 

Mesta u domovima samo za 9% studenata

Iako su studentski domovi popularni, do njih nije lako doći. Studentima u ovom obliku smeštaja stoje na raspolaganju samo oko 19.500 mesta, što čini samo oko 9 posto u odnosu na ukupan broj studenata, a to je pri samom dnu lestvice u poređenju sa drugim univerzitetskim centrima u Evropi.

Prema podacima firme Studetn Housing, koja takođe nudi smeštaj za studente, u Beču nema, u poređenju sa drugim univerzitetskim centrima u svetu,  dovoljno visokokvalitetnog i modernog smeštaja za studente. Najveći broj od postojećih 19.500 kreveta u domovima, dakle 81%, se posreduju preko nekomercijalnih organizacija, dakle verskih zajednica, neprofitnih organizacija i onih koje su neposrednoj vezi sa univerzitetima, a samo 19%  nude privatne institucije, s tim što su te sobe modernije i  bolje opremljene.

I navike studenata su se promenile, i to ne samo u kvantitativnom, već i u kvalitativnom smislu. Dok je prethodnih decenija bilo uobičajeno da po više studenata živi u jednom stanu, sada sve više studenata želi da ima svoj stančić.

 

Velika razlika u cenama smeštaja

Što se tiče cena stanovanja u studentskim domovima, ona varira zavisno od lokacije i opremljenosti. U nekomercijalnim domovima  najviše ima jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, a kuhinju i kupatilo deli više stanara. Tamo je cena od 235 do 495 evra mesečno, u proseku 352 evra.

U privatnim domovima se nudi samo jednokrevetni studio i njega čine spavaća soba, vlastiti WC i čajna kuhinja sa mestom za ručavanje. Cene se ovde kreću od 684 do 784 evra mesečno, ali ima i većih stambenih jedinica gde cena ide i do 1.299 evra mesečno.

Naravno, i u jednom i u drugom slučaju i sobe i apartmani su namešteni, a u tu cenu su uključeni troškovi režije kao i struja i grejanje.

Više informacija za naše studente u Beču možete pronaći na zvaničnoj stranici studentske organizacije OSSI Beč. 

Studenti u Austriji imaju malo drugačiju situaciju kada je reč mobilnim aparatima i povoljnom telefoniranju nego u balkanskim zemljama.

Za  studente sa naših prostora, Beč je privlačan za studiranje, najpre, zbog blizine kuće, a zatim je presudna i želja za učenjem jezika, za novim društvom, samostalnošću, a postoje  i drugi, društveni, ekonomski i materijalni razlozi.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava