Bečki univerzitet: Duplo skuplja taksa za studente iz Srbije, Crne Gore i BiH

27.10.2017

Bečki univerzitet će studenti iz zemalja izvan EU koji se na upišu u letnjem semestru 2018. (februar), ubuduće plaćati dvostruko višu semestralnu taksu. Oni koji već studiraju biće "pošteđeni" do 2021. ukoliko ispune određene uslove.

©-Universität-Wien-Alexander-Schuppich

Bečki  univerzitet će novim studentima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine , od letnjeg semestra 2018. godine, pored doprinosa za studentsku organizaciju  (ÖH-Beitrag, 19,20 evra) naplaćivati  školarinu dvostruko višu i to u iznosu od 726,72 evra.

Oni koji već studiraju, do 30. novembra 2021. semestralnu taksu plaćaju po staroj ceni, ako ispune sledeće uslove:

 • ne menjaju smer
 • ne upisuju dodatni smer
 • ne prekidaju studije
 • redovno polažu ispite koji donose 8 ECTS bodova (u taj broj se ne uračunavaju priznati ispiti iz inostranstva) i to: a) od 1. decembra do 30. aprila za zimski semestar i b) od 1. maja do 30. novembra 2017. godine  za letnji semestar. Izuzetak je samo ovaj “prelazni” semestar, jer se rok za sakupljanje 8 ECTS umesto do 30.11. 2017. produžava do kraja januara 2018.!
 • ne prelaze direktno u nastavku na Master-/Doktorat-/PhD-studije

Student koji  do 2021. godine ne ispuni  sve navedene tačke za svaki semestar, moraće odmah da počne da plaća dvostruko višu taksu.

Student koji posle uplate takse po staroj ceni (363,36 evra) promeni smer ili upiše dodatnu grupu, moraće da plati taksu tj. doplati razliku u iznosu od 726,72 evra. Ako ne uplati, gubi pravo na studiranje (što ima posledice za studentsku vizu).

Ko je izuzet?

 1. studenti (osobe koje imaju dozvolu za boravak „Studierende“) iz nerazvijenih zemalja (uglavnom Afrika, Azija)
 2. studenti iz trećih država koji su pet godina pre prijema na fakultet „centar svog životnog interesovanja“ imali u Austriji o čemu se mora podneti dokaz i to:
 • izvod iz Zavoda za socijalno osiguranja kao dokaz o zaposlenju koje prelazi granicu minimalne plate na koju se ne plaćaju doprinosi (Geringfügigkeit) ili o korišćenju socijalnih usluga kao što je novac za nezaposlene, ili
 • kompletno svedočanstvo (Sammelzeugnis) nekog univerziteta o ispitima koji su položeni u Austriji (16 ECTS po godini studiranja) ili
 • potvrdu o primanju dečjeg dodatka (Bestätigung über den Bezug von Familienbeihilfe)

Izuzeti su i studenti koje je neka osoba po zakonu obavezna da izdržava (roditelji, bračni partner, registrovani partner). U tom slučaju kao dokaz služi potvrda o prijavi redovnog prebivališta u Austriji  (Melderegisterauszug) i dodatno:

 • venčani odnosno rodni list (Heirats- bzw. Geburtsurkunde (po potrebi sa overenim prevodom na nemački ili engleski) ili
 • dokaz o saosiguranju preko osobe dužne da izdržava studenta ili
 • neki drugi dokaz, koji dokazuje obavezu izdražavanja podnosioca zahteva od strane takvog lica.

Ovaj status mogu da dobiju i diplomate, novinari iz neke treće države, kao i njihovi bračni partneri i deca, ali i oni moraju dokazati svoj status.

Zahtev za pravno izjednačavanje mora se podneti na vreme i u korektnoj formi. O svakom zahtevu se pojedinačno odlučuje.

 

Posebni slučajevi

Ko je redovne studije započeo u zimskom semestru 2017. godine ne može da ispuni preduslov da do 30. novembra 2017. sakupi 8 ECTS. Zaove studente se rok produžava (izuzetno, samo  za 2017.) do kraja januara 2018. godine.

Studenti koji sada uče nemački na “Vorstudienlehrgang”-u moraće da plate dvostruko višu taksu, ako redovne studije započnu u letnjem semestru 2018.

Ko od letnjeg semestra počne da studira još jedan smer, takođe plaća novu cenu takse.

Od duple školarine ubuduće vas “ne spasavaju” više ni završene studije u Austriji, ako imate “pogrešno državljanstvo”. Ko je u zimskom semestru 2017. započeo Master posle završenog Bachelor-a i dalje ne plaća duplu cenu.

Ko je sada u zimskom semestru upisan na više smerova, može da napusti sve osim jednog i onda ne mora da plaća višu školarinu za Bečki univerzitet.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava