Beograd i Priština: Razgovori u Vašingtonu

03.09.2020

Razgovori predstavnika Beograda i Prištine počinju danas u Vašingtonu i trajaće do 5 septembra, a pored ekonomskih tema postoji mogućnost nametanja razgovora o statusu.

Foto ( c) Facebook @buducnostsrbijevucic

Danas u Vašingtonu počinju verovatno najteži razgovori koje je do sada Aleksandar Vučić imao s predstavnicima Prištine.

U zvaničnom saopštenju Vučićevog kabineta stoji da će on od 3. do 5. septembra boraviti u poseti SAD gde će, kako se navodi, učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine.

Iako se o susretu delegacija Beograda i Prištine, u organizaciji Bele kuće, govori o tome da su na stolu pre svega ekonomske teme, niko ne spori da će se gotovo izvesno otvoriti i druga pitanja. I sam predsednik Vučić spreman je na iznenađenja, a specijalni savetnik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je Vučićeve sumnje.

 

„U četvrtak je tema ekonomija, ali se slažem sa konstatacijom predsednika Vučića da niko ne zna o kojim pitanjima će se diskutovati u petak”, rekao je Grenel na telefonskoj pres konferenciji za grupu novinara albanskih medija, Vašington posta i agencije Tanjug, na pitanje da li će jedna od tema sastanka delegacija biti međusobno priznanje.

Iz Prištine već danima najavljuju da je jedino po šta idu u Vašington konačni sporazum, odnosno priznanje Kosova. I Vučić je kazao da „jedina tema svuda uvek će biti u SAD međusobno priznanje, ma šta pričali”, a da „ko god kaže drugačije, laže svoj narod i obmanjuje ljude”.

Kako stvari stoje očekuju nas dosta problema. Ma koliko bilo teško i u koliko god mi bila glava na panju, mi ćemo se boriti“, govorio  je Vučić u medijima pre puta u Ameriku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da će razgovori u Vašingtonu biti teški, ali i dodala da niko od predsednika Aleksandra Vučića ne može da štiti bolje srpske interese.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić, u njoj su i ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava