Ulazak u Srbiju: Građani pojedinih zemalja moraju imati negativan pi-si-ar test

15.08.2020

Ulazak u Srbiju za strance iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije moguć uz negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 sati, odlučio je Krizni štab u Srbiji.

Stranci koji dolaze iz pojedinih zemalja u Srbiju moraće da imaju negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 sati, odlučio je Krizni štab u Srbiji. Odluka se odnosi na Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, rekla je za RTS epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Odlučeno je i da prestaju restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore. Sve mere stupaju na snagu od danas.
Darija Kisić Tepavčević je za RTS rekla da je odluka donesena na osnovu procene aktuelne epidemiološke situacije i trenda učestalosti oboljevanja koji se beleži poslednjih dana. Podseća da sledi polazak u škole i sezona respiratornih infekcija i zbog toga je potrebno preduzeti sve mere da bi se smanjio unos zaraze.

Na konferenciji za štampu Kriznog štaba u Palati “Srbija”, doktor Branislav Tiodorović rekao je da se trenutna epidemiološka situacija u zemlji može označiti kao nesigurna sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima – Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Srpski epidemiolozi su na sednici Kriznog štaba zauzeli jasan stav da će se situacija nakon pet do sedam dana ponovo procenjivati, pa će se doći do zaključka da li će se uvesti nova mera i za građane Srbije koji se vraćaju iz rizičnih mesta i uvoüenje obaveznog testiranje ili samoizolacija za njih.

 

Putnici iz Srbije od ponoći mogu u Crnu Goru

Od ponoći Crna Gora otvarila je granicu sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Severnom Makedonijom, ali i za državljane SAD. Uslov za ulazak u zemlju je negativan pi-si-ar ili pozitivan rezultat antitiela na novi koronavirus dobijen ELISA serološkim testom, ne stariji od 72 sata.

Crnogorska avio kompanija Montenegroerlajns najavljuje da će od 19. avgusta obnoviti avio- liniju sa Srbijom. Leteće se dva puta dnevno iz Beograda ka Podgorici i Tivtu.

 

Grčka je produžila zabranu ulaska u zemlju državljanima iz većeg broja zemalja među kojima je i Srbija. Zabrana je doneta na osnovu zajedničke odluke grčkih ministarstava civilne zaštite, zdravlja i unutrašnjih poslova, prema kojoj je prethodna zabrana koja je trajala do 14. avgusta produžena do kraja meseca.
Svesni da od odmora u Grčkoj nema ništa, srpski turisti pohrlili u Tursku i Egipat što je dovelo do rasta broja čarter letova.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava