Biografija o austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu

15.03.2018

Za Sebastijana Kurca kažu, ne samo u Austriji, da je „čudo od deteta“ austrijske politike. On je kao šef Austrijske narodne partije (ÖVP) uspeo da sa svojom listom „Liste Sebastian Kurz“ pobedi na austrijskim parlamentarnim izborima. Sada je sa 31 godinom austrijski savezni kancelar. Ko je ovaj mladi dinamični političar? Možda odgovore pronađete u knjizi "Biografija".

Portraitfoto von Sebastian Kurz (c) ÖVP

Nedavno su se pojavile, čak dve, biografije o najmlađem austrijskom kancelaru svih vremena i trenutno najmlađem šefu vlade u čitavoj Evropi, Sebastijanu Kurcu.

Sebastijan Kurc. Novo austrijsko čudo od deteta? (Sebastian Kurz. Österreichs neues Wunderkind?)

U prvoj biografiji, koja doduše, nije autorizovana, pokušavaju novinarke Nina Horaczek und Barbara Tóth u svojoj knjizi “Sebastian Kurz. Österreichs neues Wunderkind?“ da osvetle poreklo, karijeru i politiku Sebastijana Kurca. Autorke pišu o usponu aktuelnog saveznog kancelara, o njegovom privatnom životu i pokušavaju da proniknu u način njegovog političkog razmišljanja i delovanja.

U knjizi nema, doduše, nekih većih novina, ali se ipak čitaocu na 128 stranica nudi dosta opširan pregled „fenomena Kurc“ – začinjen brojnim citatima iz novinskih napisa, novinarskih komentara iz različitih izvora kao i izjavama saradnika i političkih istomišljenika. Razvojni put Sebastijana Kurca je opisan u šest poglavlja. U njima se govori o preuzimanju vlasti u austrijskoj politici, ali i o temama kao što su porodica, sloboda, rezultati rada, bezbednost i promene.

Sebastijan Kurc: Biografija (Sebastian Kurz:Die Biografie)

Paul Ronzheimer, novinar nemačkog dnevnika „Bild“, je zahvaljujući brojnim razgovorima sa Sebastijanom Kurcom, članovima njegove porodice kao i sa njegovim prijateljima i političkim saputnicima imao jedinstvenu priliku da dođe do ekskluzivnih podataka i informacija. Predstavlja nam u svojoj knjizi „Sebastian Kurz: Biografie“ život, napredovanje i političke stavove Sebastijana Kurca iz prve ruke.

Ronzheimer je svojom knjigom želeo da dâ odgovor na pitanje „ko je ovaj čovek, koga jedni u Evropi nazivaju čudom od deteta, dok ga se drugi plaše“. On se zbog knjige sreo sam njim desetak puta. Pri tom je Kurc veoma otvoreno odgovarao na njegova pitanja.

Ronzheimer daje dosta prostora izbegličkom pokretu 2015. godine i ne baš nespornoj ulozi Sebastijana Kurca u zatvaranju takozvane balkanske rute. On detaljno opisuje i Kurcovo preuzimanje vlasti u Narodnoj partiji, navodeći pri tom, u više navrata, delove iz tajnih strateških papira kao i studije o islamskim dečijim vrtićima.

 Srbija, Balkan i izbeglice

Sebastijan Kurc je povezan i sa Balkanom, ima porodične veze sa Srbijom, a njegova porodica je svojevremeno pomagala izbeglice iz bivše Jugoslavije.
Citati iz knjige:
Majka: „Nama je izbeglička tema u krvi
Rat u Jugoslaviji: Elizabeta i Jozef Kurc posmatraju na televiziji slike očajnih ljudi. I donose odluku: Oni žele da pomognu. „I pošto smo imali dovoljno mesta na seoskom imanju u mestu Zogelsdorf, primili smo jednu porodicu da stanuje kod nas (…) A onda smo sa njima vežbali i nemački jezik“, kaže Jozef Kurz.
Baba mu je za vreme 2. svetskog rata pobegla iz Srbije.  „Njoj su se stalno vraćale te slike pred oči i ona je sanjala o njima. To je, kao da nam je ta izbeglička tema u genima“, kaže Elizabet Kurc.

Knjiga “Biografija”  predstavljena je početkom februara u knjižari “Talia” u Beču, uz prisustvo kancelara.

Zvanična internet stranica Sebastiana Kurca

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava