Vladimir Putin u Austriji: Saradnja Moskve i Beča se nastavlja

25.06.2014

Vladimir Putin započeo je zvaničnu posetu Austriji susretom s predsednikom Hajncom Fišerom. Ruski predsednik dočekan je ispred predsedničke palate uz visoke vojne i državne počasti.

Vladimir Putin započeo je zvaničnu posetu Austriji susretom s predsednikom Hajncom Fišerom (c) dijaspora.tv

Austrija je prva zemlja članice Evropske Unije koju je Vladimir Putin zvanično posetio od izbijanja krize u Ukrajini. Ovo je, inače uzvratna poseta Putina, pošto je Hajnc Fišer boravio u Rusiji 2011. godine.

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina , kako je juče rečeno na konferenciji za novinare , je poslužila za dalje produbljivanje odnosa Beča i Moskve, a na dnevnom redu su se našle brojne teme i sporazumi iz oblasti turizma, nauke i privrede, kao i međusobnoj pomoći u slučaju elementarnih nepogoda.

Iako u EU nije vladalo veliko oduševljenje zbog posete Putina Austriji, predsednik Fišer je zbog kritika upućenih Austriji naglasio da je princip austrijske politike da se u teškim vremenima razgovara. „Opasnost je uvek velika da se nekada premalo priča. Ova poseta se odvija pod tim motom”, kazao je Fišer misleći na krizu u Ukrajinu.

Putin je na konferenciji istakao da je saglasan sa svojim austrijskim kolegom da krvoproliće u Ukrajini treba da se zaustavi i spreči.

“Podržavamo nameru predsednika Ukrajine Petra Porošenka, ali smo saglasni da sedam dana neće biti dovoljno za konkretan dogovor svih strana“, kazao je Putin i dodao da je inicijativa osuđena na neuspeh ako se za sedam dana očekuje razoružanje, a da se ne pruži suštinsko rešenje za istočni deo Ukrajine.

Na konferenciji je potpisan i sporazum o saradnji i zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa i ukljanjanja njihovih posledica. Njega su potpisali, u prisustvu oba predsednka i prisutnih novinara, austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner i ruski ministar za zaštitu i odbranu Vladimir Pučkov.

Vladimir Putin posetio je i privrednu komoru Austrije gde je držao govor i gde je glavna tema bila potpisivanje ugovora Južni tok koji je potpisan neposredno pred dolazak Putina u Beč.

Na kraju zvanične posete Austriji, Putin je položio venac na spomenik Crvene Armije na trgu Schwarzenbergplatz.

Tokom boravka ruskog predsednika u Beču održane su demontracije na više tema, između ostalih, kriza u Ukrajini, prava LGPT populacije i izgradnja Južnog toka. Na drugoj strani, okupio se veliki broj Rusa i pristalica Putina da dočeka i pruži podršku svom predsedniku.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava